eur:
396.14
usd:
368.43
bux:
69852.64
2024. június 19. szerda Gyárfás
Rio de Janeiro, 2018. szeptember 5.Rendőrök vizsgálják a leégett Rio de Janeiró-i brazil Nemzeti Múzeum épületét 2018. szeptember 5-én, három nappal a tűzvész után. A több mint 20 millió műkincsnek és 530 ezer kötetet felvonultató könyvtárnak otthont adó kétszáz éves intézmény gyűjteményének szinte egésze a lángok martalékává vált. Az egyelőre ismeretlen eredetű tűzesetben senki nem sérült meg. (MTI/AP/Silvia Izquierdo)
Nyitókép: (MTI/AP/Silvia Izquierdo)

Több százéves tóratekercsek élték túl a brazil tűzvészt

A Brazil Nemzeti Múzeum gyűjteményébe tartozó több száz éves tóratekercsek nem pusztultak el a vasárnap éjjel az épületben pusztító tűzben, mivel azokat két évvel ezelőtt átköltöztették egy másik helyszínre.

A több mint 20 millió műkincsnek és 530 ezer kötetet felvonultató könyvtárnak otthont adó 200 éves intézmény gyűjteményének szinte egésze a tűz martalékává vált a vasárnapi tűzben. Egyelőre nem adtak ki listát arról, hogy mely műkincsek pusztultak el.

"A tóratekercseket biztos helyen őrizzük" - írta közleményében a múzeum, amely azonban arról nem adott felvilágosítást, hogy hol vannak az ősi zsidó dokumentumok.

A brazil tudósok szerint a tekercsek Jemenből származnak és feltehetően a 13. században készültek. A héber nyelvű kilenc tekercset a 19. században vásárolta meg az utolsó brazil uralkodó, II. Péter.

Avraham Beuthner, a Rio de Janeiró-i Beit Lubavitch zsidó szervezet illetékese elmondta, hogy tudomása szerint a tóratekercsek a múzeum melletti egyetem könyvtárában vannak.

Hozzátette: számos aggódó hívást kapott a tekercsekkel kapcsolatban a tűz óta izraeli zsidóktól és dél-amerikai országokból is.

A Sao Cristóvao városrészben álló történelmi épület vasárnap este, zárás után borult lángba. A tűzben, amelynek oka egyelőre ismeretlen, senki nem sérült meg.

Ez volt Latin-Amerika legnagyobb természettudományi múzeuma, itt őrizték az amerikai kontinensen talált legkorábbi, 12 ezer éves emberi maradványokat, dinoszauruszkövületeket és egy óriás meteorit darabjait.

A múzeum helyreállítására az UNESCO is felajánlotta segítségét. A nemzetközi szervezet szakértői a jövő héten érkeznek Brazíliába.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.19. szerda, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 19. 12:44
×
×
×
×