eur:
394.64
usd:
371.68
bux:
66972.75
2024. április 16. kedd Csongor
Rio de Janeiro, 2018. szeptember 5.Rendőrök vizsgálják a leégett Rio de Janeiró-i brazil Nemzeti Múzeum épületét 2018. szeptember 5-én, három nappal a tűzvész után. A több mint 20 millió műkincsnek és 530 ezer kötetet felvonultató könyvtárnak otthont adó kétszáz éves intézmény gyűjteményének szinte egésze a lángok martalékává vált. Az egyelőre ismeretlen eredetű tűzesetben senki nem sérült meg. (MTI/AP/Silvia Izquierdo)
Nyitókép: (MTI/AP/Silvia Izquierdo)

Több százéves tóratekercsek élték túl a brazil tűzvészt

A Brazil Nemzeti Múzeum gyűjteményébe tartozó több száz éves tóratekercsek nem pusztultak el a vasárnap éjjel az épületben pusztító tűzben, mivel azokat két évvel ezelőtt átköltöztették egy másik helyszínre.

A több mint 20 millió műkincsnek és 530 ezer kötetet felvonultató könyvtárnak otthont adó 200 éves intézmény gyűjteményének szinte egésze a tűz martalékává vált a vasárnapi tűzben. Egyelőre nem adtak ki listát arról, hogy mely műkincsek pusztultak el.

"A tóratekercseket biztos helyen őrizzük" - írta közleményében a múzeum, amely azonban arról nem adott felvilágosítást, hogy hol vannak az ősi zsidó dokumentumok.

A brazil tudósok szerint a tekercsek Jemenből származnak és feltehetően a 13. században készültek. A héber nyelvű kilenc tekercset a 19. században vásárolta meg az utolsó brazil uralkodó, II. Péter.

Avraham Beuthner, a Rio de Janeiró-i Beit Lubavitch zsidó szervezet illetékese elmondta, hogy tudomása szerint a tóratekercsek a múzeum melletti egyetem könyvtárában vannak.

Hozzátette: számos aggódó hívást kapott a tekercsekkel kapcsolatban a tűz óta izraeli zsidóktól és dél-amerikai országokból is.

A Sao Cristóvao városrészben álló történelmi épület vasárnap este, zárás után borult lángba. A tűzben, amelynek oka egyelőre ismeretlen, senki nem sérült meg.

Ez volt Latin-Amerika legnagyobb természettudományi múzeuma, itt őrizték az amerikai kontinensen talált legkorábbi, 12 ezer éves emberi maradványokat, dinoszauruszkövületeket és egy óriás meteorit darabjait.

A múzeum helyreállítására az UNESCO is felajánlotta segítségét. A nemzetközi szervezet szakértői a jövő héten érkeznek Brazíliába.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Nagy esés a tőzsdéken

Nagy esés a tőzsdéken

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthatunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult. A hangulatot esetlegesen befolyásoló adatok érkeznek majd a nap folyamán, az Egyesült Államokból lakáspiaci adatok és ipari statisztikák érkeznek, de a fontkitettséggel bírók számára érdekes lehet a brit munkaerőpiaci adat is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×