INFORÁDIÓ 
2020. október 31. szombat
Farkas

vegyi üzem

ukrajna

orosz fegyveres erők

gyakorlatozás

Vegyi üzembe csapódtak az eltévedt lövedékek, menekülnek az emberek

Infostart / MTI

Nagy mennyiségben ismeretlen káros anyag szabadult ki a levegőbe Ukrajnában.

Gyakorlatozás közben az orosz fegyveres erők lövedékei vegyi anyag-tartályokba csapódtak az Oroszország által megszállt Krím félsziget északi részén, és ez okozta, hogy nagy mennyiségben ismeretlen káros anyag szabadult ki a levegőbe - közölte szerdai kijevi sajtótájékoztatóján Dmitro Huculjak, az ukrán védelmi minisztérium szóvivője a tárca hírszerzési értesüléseire hivatkozva.

Korábban már hírek jelentek meg az ukrán médiában arról, hogy a Krím félsziget északi részén, Armjanszk településen és környékén a múlt hónapban az ott lakók arra kezdtek panaszkodni, hogy

a levegő bűzössé, fojtogatóvá vált, a fémtárgyakon rozsdaszerű, a növényeken zsíros, szürkészöld lerakódás képződött. Többen allergiás reakcióra emlékeztető tüneteket észleltek magukon,

hányingert, természetellenes szomjúságot és égő érzést orrukban és garatukban. Szerdára már Herszon megyét is elérte a légszennyezés, az ukrán hatóságok szerint ott még nem mértek egészségre veszélyes értéket.

Menekülnek a városból

A krími hatóságok szerint a Dmitro Firtas ukrán oligarcha tulajdonában lévő armjanszki Krimszkij Titan nevű vegyi üzemből került ki az ismeretlen káros anyag - egyes feltételezések szerint kénsavgőz - a levegőbe. Keddi híradások szerint Szerhij Akszjonov krími vezető döntése értemében az üzemet két hétre bezárták. A közösségi portálokon terjedő információk szerint az iskolás gyerekeket buszokkal kezdték el evakuálni Armjanszkból. A településen pánikhoz közeli hangulat uralkodik, sokan a felnőttek közül is elhagyják a várost.

Egyre több a hadgyakorlat

Huculjak elmondta, hogy az ukrán katonai hírszerzés információi szerint augusztus 13-19. között az orosz alakulatok gyakorlatoztak az üzem közelében. Kifejtette, hogy az orosz katonai politikai vezetés megköveteli a Krímben állomásoztatott alakulatoktól, hogy állandóan fejlesszék harci képességeiket. Ezeknek az alakulatoknak a parancsnokai ezért folyamatosan növelik a kiképzések és a gyakorlatok számát. Emellett ugyanakkor nem mindig értesítik előre egy-egy hadgyakorlat megrendezéséről a környékbeli krími lakosokat.

Augusztus közepén a gyakorlat során tüzérségi lövedékeket is kilőttek a titán- és szódatermékeket előállító üzemek hulladéktárolóinak közvetlen közelében.

A szóvivő tájékoztatása alapján lövedékek csapódtak be az említett objektumokba, károkat téve azokban, ami "az ökológiai helyzet jelentős romlását eredményezte a megszállt félsziget teljes északi részén".

Korábbi sajtójelentések arról szóltak, hogy a szennyező anyag kikerülését a levegőbe az okozta, hogy elapadt a víz az üzemet ellátó víztározóban.

Az UNIAN ukrán hírügynökség jelentése szerint

az ukrán védelmi minisztériumban hozzátették: a Krímet megszálló orosz csapatok parancsoksága igyekszik elfedni az ökológiai problémák nagyságát, és felelősségüket azok előidézésében,

ezért a médiában terjesztett hamis, elferdített hírekkel dezinformálják a helyi lakosokat az ökológiai helyzetről.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018