eur:
394.59
usd:
365.01
bux:
65480.96
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Lottóval védenék a műemlékeket

Több millió eurós bevételre számít Franciaország az "örökségvédelmi lottóból", amelyet a rossz állapotában lévő történelmi épületek és műemlékek helyreállítási költségeinek fedezésére indítottak.

A szelvényeket hétfőn kezdték árusítani a trafikokban. A népszerű televíziós személyiség, Stéphane Bern által kezdeményezett "örökségvédelmi lottó" bevételeinek jelentős részét olyan vallási, ipari vagy építészeti szempontból fontos történelmi épületek helyreállítására fordítják, amelyek megóvását a települések nem tudják maguk finanszírozni.

A kezdeményezés révén csaknem 270 helyszín fog anyagi támogatást kapni és közülük 18-at teljesen felújítanak.

A szűkített listán szerepel

  • egy 18. századi erődítmény egy apró bretagne-i szigeten,
  • a néhai francia költő, Aimé Césaire Martinique szigetén lévő otthona,
  • egy 12. századi burgundiai kastély,
  • egy római kori csatornahíd.

A speciális lottóhúzást a szeptemberi kulturális örökség napja előtt, szeptember 14-én tartják. A lottószelvények ára 15 euró (5 ezer forint), az "örökségvédelmi lottóval" párhuzamosan egy új kaparós sorsjegyet is kibocsátanak, amelynek bevételeit ugyancsak a helyreállítási projektek támogatására fordítják. A lottó főnyereménye 13 millió euró, míg a kaparós sorsjegyen maximálisan nyerhető 1,5 millió euró rekordot jelent a sorsjegyeknél.

Franciaország éves örökségvédelmi büdzséje 326 millió euró. A francia kulturális miniszter, Francoise Nyssen szerint a speciális lottóból befolyó összeg - amelyet 15-20 millió euróra becsülnek - segíteni fogja a történelmi épületek megóvására irányuló erőfeszítéseket.

Stéphane Bern úgy vélte, a 15 millió euró "csepp a tengerben", mivel a franciaországi műemlékvédelmi épületek legalább öt százaléka, mintegy kétezer épület igényelne helyreállítást. A lottó ugyanakkor azt a benyomást keltheti a franciákban, hogy a kulturális örökség a saját tulajdonuk - hangsúlyozta a televíziós műsorvezető, aki számára tesztként is szolgál a szerencsejáték.

Stéphane Bern még pénteken jelezte: nem folytatja a kormány mellett önkéntesen vállalt műemlékvédelmi munkáját az év vége után, ha kiderül, hogy csak "bohócnak" használta a politika és nem fordít megfelelő összegeket a romos épületek helyreállítására.

Franciaországban ez az első ilyen típusú kezdeményezés. Nagy-Britanniában már jó ideje létezik a nemzeti lottóbevétel bizonyos hányadát örökségvédelmi és kulturális célokra fordító örökségvédelmi lottóalap.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×