eur:
393.3
usd:
367.53
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Kiderült, mi volt az amszterdami késelő indítéka

Iszlámellenes sértések motiválhatták a pénteki amszterdami késelesés támadás elkövetőjét, aki találomra választotta ki áldozatait - közölte a hollandiai ügyészség hétfőn.

Az RTL Nieuws hollandiai hírtelevízió által Javed S. néven azonosított, német tartózkodási engedéllyel rendelkező 19 éves afgán a vádhatóság szerint azért utazott Amszterdamba, hogy végrehajtson egy merényletet, mert úgy vélte, Hollandiában ismételten megsértik Allahot, a Koránt és Mohamed prófétát.

A férfi a kihallgatásán megemlítette a bevándorlásellenes holland Szabadságpártot (PVV) vezető Geert Wilders holland politikus nevét, ugyanakkor nem szólt a PVV által meghirdetett Mohamed-karikatúraversenyről, amelyet időközben biztonsági megfontolások miatt lefújtak.

A német belügyminisztérium szóvivője szerint az afgán férfinak korábban elutasították a menedékkérelmét, ő azonban fellebbezett a döntés ellen.

A német szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) közölte azt is, hogy

nem tartották nyílván közbiztonságot veszélyeztető személyként.

Az Amszterdam főpályaudvarán pénteken történt késelésben két amerikai állampolgárt sebesített meg az elkövető, mielőtt a rendőrök meglőtték és őrizetbe vették.

Az amszterdami hatóságok szombat esti közlése szerint a merénylő első nyilatkozatai alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a késelést terrorista indítékkal követte el.

Mark Rutte holland miniszterelnök Twitter-üzenetében megerősítette, hogy a nyomozás "szélsőséges ideológia" gyanújával folyik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap is úgy tűnik, hogy kitart, hiszen Ázsiában is nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódik az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×