eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 21. vasárnap Dániel, Daniella
Donald Trump amerikai elnök (b2) és felesége, Melania Trump (b), valamint Andrzej Duda lengyel elnök (j2) és felesége, Agata Kornhauser-Duda (j) a varsói Krasinski téren 2017. július 6-án..
Nyitókép: Koszticsák Szilárd

Szakértő: csak Putyin árnyékolhatja be az amerikai és lengyel elnök találkozóját

Andrzej Duda lengyel államfő szeptember 18-án hivatalos látogatást tesz a Fehér Házban, ahol az amerikai elnökkel biztonságpolitikai és gazdasági együttműködésről tárgyalnak majd. A találkozó részleteiről Dobrowiecki Péter, az Antall József Tudásközpont EU-V4 Iroda irodavezetője beszélt az InfoRádiónak.

Lengyelország számára különösen fontos a találkozó, hiszen az ország és az egész világ számára szimbolikus jelentése van a két elnök tárgyalásának – hangsúlyozta Dobrowiecki Péter. Donald Trump tavaly júliusban meglepően pozitív fogadtatást kapott Varsóban az állampolgárok és a politikai szereplők részéről is, így várható volt, hogy – viszonzásul – meghívják a lengyel köztársasági elnököt a Fehér Házba – tette hozzá a szakértő.

Az Antall József Tudásközpont EU-V4 Iroda irodavezetője szerint a visegrádi országok és a térség számára fontos témák is szóba fognak kerülni a találkozón.

Kérdés, hogy az Amerika és az unió közötti feszültséggel terhelt időszakban Donald Trump mennyire fog különutas véleményt megfogalmazni a közép-európai országokról.

A szakértő úgy véli, a szeptember eleji Trump-Putyin washingtoni találkozó kissé beárnyékolja Andrzej Duda látogatását, hiszen a lengyel közvélemény nagyon ki van élezve az orosz elnökre.

Az amerikai és orosz találkozón elhangzottak – szerinte – erős érzelmeket fognak kiváltani a lengyelekből, elnökük azonban nem feltétlenül fog rájuk reagálni látogatása során, diplomáciai keretek között tartja véleményét - tette hozzá Dobrowiecki Péter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Rossz hírt kaptak az ukránok, ettől félnek most leginkább - Háborús híreink vasárnap

Rossz hírt kaptak az ukránok, ettől félnek most leginkább - Háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy hiány van a Boeing által gyártott kereső berendezésekből, ezért akadályokba ütközik az a terv Japánban, hogy a Patriot légvédelmi rakéták gyártását ott felpörgessék, és ezzel a globális rakétagyártás fokozásához is hozzá tudjanak járulni a szigetországban, ez pedig rossz hír Ukrajna számára. Eközben az ukrán emberek még a katonai támadásoknál is jobban aggódnak amiatt, hogy az orosz támadások miatt kialakult áramválság közepette mi vár rájuk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×