eur:
387.91
usd:
363.88
bux:
55891.99
2023. szeptember 21. csütörtök Máté, Mirella
Catania, 2018. augusztus 22.Illegális bevándorlók imádkoznak az olasz parti őrség Diciotti hajójának fedélzetén Catania kikötőjében 2018. augusztus 22-én. Az Európába igyekvő és Málta környékén a Földközi-tengerből kiemelt 177 migráns partra szállását nem engedélyezi Matteo Salvini olasz belügyminiszter, hacsak nem kap garanciát az Európai Uniótól, hogy az utasokat szétosztják a tagállamokban. (MTI/EPA/Orietta Scardino)
Nyitókép: MTI/EPA/Orietta Scardino

Újabb bizonyíték, hogy Európa nem létezik - keményen fogalmaz az olasz belügyminisztérium közleménye

Európa lehetőséget szalasztott el, Olaszország tudomásul veszi és levonja a következtetést - reagált Giuseppe Conte olasz miniszterelnök péntek este arra, hogy Brüsszel továbbra sem döntött a Diciotti hajón tartózkodó migránsok áthelyezéséről.

Giuseppe Conte közösségi oldalán azt írta, Európa jelét sem adta a szolidaritásnak és a felelősségnek, amelyeket folyamatosan az EU alapértékeiként hirdet.

Az olasz miniszterelnök szerint az Európai Bizottság pénteki informális találkozója nem tartotta magát az Európai Tanács június végi döntéseihez: "néhány ország egyenesen visszalépést javasolt egyfajta "maszkírozott" dublinizabályozást sugallva , kizárólag a menedékjogra jogosultak szétosztásával, akik köztudottan a tengeren érkező migránsok minimális arányát képzik".

Conte kijelentette, Olaszország ismételten szembesült azzal, milyen álszent magatartás jellemzi az EU-t, mivel nincsen összhang bejelentések és az azokat követő tények között.

"Ha ezek a tények, Olaszország levonja a következtetést és mostantól kezdve vállalja az összhang hiányának a megszüntetését következetes és határozott fellépéssel minden olyan kérdésben, amellyel Európában szembesülnie kell"- írta Giuseppe Conte.

Az olasz belügyminisztérium közleményben szögezte le, hogy a brüsszeli találkozó eredménytelenül zárult, ami "újabb bizonyítéka, hogy Európa nem létezik. (.) Mivel Olaszország az utóbbi években 700 ezer külföldi állampolgárt fogadott be, a belügyminisztérium állásfoglalása nem változik, a Dicottiról nem száll le senki, ebben a kormány egységes".

Luigi Di Maio olasz kormányfő.-helyettes csütörtökön és pénteken is hangsúlyozta: ha az EU nem lép, és nem osztja szét az olasz parti őrség Catania kikötőjében horgonyzó hajójának fedélzetén tartózkodó menedékkérőket a tagállamok között, Róma leállítja befizetéseit az uniós kasszába.

Enzo Moavero Milanesi olasz külügyminiszter azonban jogi kötelességnek nevezte a befizetések teljesítését.

A Diciotti hajón a migránsok egy része éhségsztrájkba kezdett Matteo Salvini belügyminiszter erre úgy reagált, hogy hogy 5 millió olasz él mélyszegénységben. "Számomra elsők az olaszok" - írta Salvini közösségi oldalán.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.21. csütörtök, 18:00
Baán László
a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa
Ütés után visszarántották a forintot

Ütés után visszarántották a forintot

A szerda esti Fed-üzenetek már eleve rontottak a nemzetközi befektetői hangulaton, és így a forint is gyengült kicsit, mert még egy idei kamatemelést vetítettek előre, illetve jövőre is az eddig gondoltnál jóval magasabb lehet az amerikai kamatpálya. Aztán csütörtökön délelőtt a magyar gazdaságpolitika irányítóitól elhangzott üzenetekre hirtelen eséssel reagált a forint. Varga Mihály pénzügyminiszter többek között azt jelezte, hogy újabb bankadó-emelés is jöhet a kamattámogatási programok, illetve magának a költségvetési deficitcélnak a felülvizsgálata mellett. A forintesés azzal együtt következett be, hogy Matolcsy György jegybankelnök azt jelezte: óvatos lépésekkel fog haladni a magyar monetáris politika, hogy az inflációcsökkenés mellett tartósan pozitív reálkamatot kínáljon a forint. A borongós külpiaci hangulatban, az OTP Bank 6-7%-os esése mellett a forint a délutáni kereskedésben 389 közelébe esett az euróval szemben, alulteljesítést produkálva a régiós devizák között. Aztán a Fidesz frakcióvezetője felőli jelzések hatására (nem lesz bankadó emelés és a kamattámogatások felülvizsgálata), hirtelen enyhült a nyomás a magyar eszközökön.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×