INFORÁDIÓ
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende

afganisztán

kabul

tűzszünet

tálib

A tálibok nemet mondtak a tűzszünetre

Infostart / MTI

Az afgán kormány ellen harcoló tálibok elutasították Kabul tűzszüneti javaslatát - közölték hétfőn tálib illetékesek.

A radikális iszlamista tálibok legfőbb vezetője, Hajbatullah Ahúnzáda sejk nem hirdet tűzszünetet a kedden kezdődő iszlám áldozati ünnep, az íd al-adha alkalmából - tudatták a tálibok.

Az afgán kormány elleni harc folytatódik - idézték a tálib források Ahúnzádát.

Asraf Gáni afgán elnök vasárnap az ünnepre tekintettel kezdeményezett fegyvernyugvást. Azt üzente a táliboknak, hogy a tűzszünet hétfőn kezdődik, és addig tart, amíg a tálibok tiszteletben tartják.

Az országot 1996-tól a 2001-es nemzetközi beavatkozásig irányító vallási szélsőségesek kitartóan küzdenek a nemzetközi erők és a kabuli kormányzat ellen, és az ország jelentős részén komoly befolyással bírnak. A múlt héten több katonai tábort lerohantak, és általános támadást indítottak Gazni városa ellen, amely stratégiai helyen, a Kabult az ország déli részeivel összekötő autópálya mentén fekszik.

Az íd al-adha idején a muszlimok arra emlékeznek, hogy a zsidó-keresztény kultúrkörben Ábrahámként ismert Ibráhim, Isten parancsának engedelmeskedve hajlandó lett volna feláldozni saját fiát. A zsidó-keresztény hagyományokkal ellentétben azonban az iszlám vallás követői szerint nem Izsák, hanem az elsőszülött Ismáél lett volna az áldozat.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018