eur:
393.79
usd:
365.35
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pexels

Tilos lesz a geo-blocking, jól járhat a vevő

Decembertől tilos lesz minden uniós tagállamban a vevők területi alapú hátrányos megkülönböztetése, vagyis az úgynevezett geo-blocking. Így például, ha egy magyar vásárló egy másik tagállamban olcsóbban venne meg egy terméket, erre lehetőséget kell neki adni - hangsúlyozta Miks Anna, Deloitte Legal versenyjogi csoportvezetője.

Az Európai Bizottság 2015-ben végzett felmérése alapján a fogyasztók csaknem 90%-a tapasztalt már hátrányos megkülönböztetést, amikor más uniós tagállamban vásárolt. Hasonló eredményre jutott az Európai Bizottság 2017-ben zárult, e-kereskedelemmel foglalkozó ágazati vizsgálata is, amely szerint a fogyasztási cikkeket értékesítő kereskedők 38 százaléka gyűjt információkat a vevők tartózkodási helyéről, hogy területi alapú korlátozási intézkedéseket vezessen be - mondta Miks Anna versenyjogi csoportvezető.

Példaként említette, hogy ha egy magyar vevő egy német weblapon a hazainál kedvezőbb árú terméket talál és azt meg szeretné venni, akkor megveheti, de azt nem kérheti, hogy Magyarországra szállítsák ki neki. Ilyen esetben a vevő számára lehetővé kell tenni, hogy a terméket a kereskedőnél átvehesse, vagy onnan saját költségén hazaszállíttassa.

Nem lehet visszautasítani azt, hogy egy magyar vevő Németországban vásároljon.

Az új rendelet szabályai

Az online kereskedelem szempontjából rendkívül fontos változás, hogy a rendelet alapján az online kereskedők nem tilthatják le vagy korlátozhatják más tagállam állampolgárainak hozzáférését az online kereskedés helyéül szolgáló weblapjukhoz, és hozzájárulásuk nélkül nem irányíthatják át őket más országbeli honlapverziókra. Korábban ugyanis sok kereskedő csinálta ezt - mondta Miks Anna.

"Hogyha az adott vevő nem járul hozzá, akkor nem lehet őt visszairányítani a saját tagállambeli honlapjára annak érdekében, hogy másik országban ne tudjon terméket vásárolni".

A szabályozás betartása

A rendelet már hatályba lépett, de csak decembertől kell alkalmazni. A benne foglaltak kikényszerítéséért minden tagállam maga felel, azonban Magyarországon jelenleg még nem jelölték ki erre a megfelelő hatóságot, és egyelőre az sem ismert, hogy a szabályok megsértése milyen szankciókat von maga után.

Az mindenesetre biztos, hogy a rendeletben lefektetett tilalmak egyértelműek, és az a kötelezettség is, hogy a vállalkozásoknak 2018 decemberéig összhangba kell hozniuk kereskedelmi gyakorlatukat a rendelettel. Ezért különösen fontos, hogy valamennyi, online értékesítéssel vagy határon átnyúló kereskedelemmel foglalkozó vállalkozás összhangba hozza gyakorlatát az új rendelettel - írja a Deloitte.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×