eur:
393.43
usd:
366.97
bux:
66401.21
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Amerikai tudósok szerint a hőstressz miatt sokkal több az öngyilkosság

Összefügghet a globális felmelegedés és az öngyilkosságok számának növekedése - állítja kutatásai alapján az amerikai Stanford Egyetem közgazdásza.

A havi átlaghőmérséklet egy Celsius-fokos emelkedése 0,7 százalékos növekedést mutat az öngyilkosságok számában az Egyesült Államokban és 2,1 százalékos emelkedést Mexikóban – derül ki az amerikai Stanford Egyetem friss kutatásából. Marshall Burke közgazdász és csapata az elmúlt évtizedekből rendelkezésre álló hőmérsékleti és halálozási adatokat vetette össze, és úgy találta, erős összefüggés van a két tendencia között. A felmérés azt is megállapítja, sokan úgy követtek el öngyilkosságot, hogy semmilyen mentális betegséggel sem kezelték őket korábban.

Ha folytatódik a tendencia, 2050-re a mostaninál 21 ezerrel többen vetnek véget az életüknek önkezűleg a régióban

– figyelmeztet Marshall Burke, aki a kutatás eredményeit a Nature Climate Change című szaklapban publikálta. Szerinte az egyik, de nem az egyetlen ok lehet a globális felmelegedés. A közgazdász korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy a nagyobb átlaghőmérséklet csökkenti a produktivitást, az ipari termelést, vagyis visszaesik a gazdaság.

„Az adatok azt mutatják, hogy a globális gazdasági termelékenység 13 Celsius-fok körül tetőzik, vagyis ha ennél hűvösebb, vagy melegebb van, csökken az intenzitás.”

A közgazdász által készített modell előrejelzése szerint 2100-ra a Föld országainak 77 százalékában a mostanihoz képest zsugorodni fog a gazdasági teljesítmény, a visszaesés globálisan 20 százalékos lesz ahhoz képest, ha a hőmérséklet nem emelkedne meg.

A friss elemzésből az derül ki, hogy az öngyilkosságok száma is tovább nő.

1999 óta az Egyesült Államok szinte minden államában nőtt ez a szám, 2016-ban Amerikában majdnem 45 ezer ember követett el öngyilkosságot, ami ezzel bekerült az első három halálnem közé.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a klímaváltozáshoz köthető hőstressz valószínűleg évente nagyjából 38 000 halálesethez vezet 2030 és 2050 között.

Ha segítségre van szüksége
Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, tárcsázza a krízishelyzetben lévők részére rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123 telefonszámot, akár mobiltelefonról is!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×