eur:
393.79
usd:
364.95
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Grezsa István, a Miniszterelnökség Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének és összehangolt fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosa (k) beszél a Kárpátaljai Szövetség Mi lesz veled Kárpátalja? című rendezvényén a balatonföldvári Riviéra Hotel színháztermében 2018. június 1-jén. A Duna Aszfalt 19 millió forinttal segíti a Kárpátaljai Szövetség hadiárváknak és művészeti iskolás gyerekeknek 12. alkalommal szervezett rehabilitációs és alkotótáborát. A 250 résztvevő ellátását fedező támogatást jelképező csekket a tábor helyszínén, a hotelben adták át.
Nyitókép: MTI/Varga György

Ukrajna magyarázatot vár a magyar kormánytól

Ukrajna kész kitiltani a Kárpátalja fejlesztéséért felelős magyar miniszteri biztost, mert kinevezését az ország belügyeibe történő beavatkozásként értékeli. Reagált a Miniszterelnökség.

Ukrajna kész megtagadni a belépést az országba a Kárpátalja fejlesztéséért felelős magyar miniszteri biztostól, ha Magyarország nem ad megfelelő magyarázatot arra, hogy miért hozta létre a tisztséget - közölte az ukrán külügyminiszter-helyettes a Jevropejszka Pravda ukrán internetes kiadvánnyal pénteken.

Vaszil Bodnar elmondta, hogy az ukrán kormány várja a hivatalos magyarázatot magyar partnereitől, de Budapest egyelőre hallgat. "Ha nem lesz az elvárásainknak megfelelő reagálás, ha nem lesz kimerítő magyarázat és változtatás a tisztség megnevezésében, akkor Ukrajna kénytelen lesz keményen reagálni, nem kizárva a beutazás megtiltásának lehetőségét sem, jóllehet, mi ezt természetesen nem szeretnénk" - közölte.

A külügyminiszter-helyettes hangsúlyozta, hogy

Ukrajna elfogadhatatlannak tartja Magyarország beavatkozását a belügyeibe, és a diplomáciai befolyásolás minden lehetséges eszközét fel fogja használni.

"Ezt Magyarország részéről egy újabb lépésnek tekintjük abban a destruktív, provokatív cselekménysorozatban, amelynek az utóbbi időben tanúi vagyunk, a tárgyalásokon az utóbbi időben elért haladás ellenére" - tette hozzá Vaszil Bodnar.

Az ukrán külügyminisztérium csütörtökön bekérette az ideiglenes magyar ügyvivőt, tiltakozásul Orbán Viktor magyar kormányfő tusnádfürdői beszédében Ukrajna európai és euroatlanti törekvéseivel kapcsolatban tett "barátságtalan" kijelentései miatt.

Az ukrán fél a magyar diplomatának tiltakozó jegyzéket adott át, amelyben hivatalos magyarázatot követelt a magyar kormánynak azzal a döntésével kapcsolatban, hogy Kárpátalja fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programért felelős miniszteri biztost nevezett ki. Menczer Tamás, a a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára az MTI-nek azt mondta: Orbán Viktor a valóságról beszélt Tusnádfürdőn, emiatt Ukrajna nem tehet szemrehányást Magyarországnak.

A Miniszterelnökség szerint csak a titulus változik

Grezsa István majdnem három éven át dolgozott Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének és összehangolt fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosként,

új kinevezésével csak a titulus változott, a hozzá tartozó terület nem, tevékenysége semmilyen módon nem irányul Ukrajna ellen,

sőt munkája nagyban hozzájárul ahhoz, hogy Ukrajna legnyugatibb megyéje és a szomszédos magyarországi régiók fejlődése összehangolt, világos célok mentén valósuljon meg - közölte a Miniszterelnökség pénteken.

Hozzátették: a több tucatnyi eddig sikeresen megvalósított program ugyanúgy gyarapítja az ukrán, mint a magyar közösséget. Példaként sorolták: a Munkácsi Megyei Gyermekkórház tetőfedése, a kanyarójárvány idején azonnali beavatkozás a kór továbbterjedésének megakadályozása érdekében, 18 nem magyar vesedialízisre váró kárpátaljai ember életének sürgősségi megmentése, továbbá olyan óvodák felújítása, ahová nemcsak magyar gyermekek járnak, hanem vegyes csoportok is működnek. Legutóbb pedig Magyarország több tonna klórt adományozott Kárpátaljának azért, hogy az ott élő magyarok és ukránok tiszta ivóvizet ihassanak - írták.

Több olyan gesztust is gyakorolt Magyarország, hangsúlyozta a Miniszterelnökség, amely a többségi nemzet tagjainak szólt: ilyen volt például a Tarasz Sevcsenko szobor állítása Beregszászon vagy a Tuholkán megújuló görögkatolikus kápolna költségeinek finanszírozása, nem is beszélve a kelet-ukrajnai fronton sérülést szenvedett katonák magyarországi rehabilitációjáról.

Mindezek nem az ukrán belügyekbe történő beavatkozást, hanem a kárpátaljai magyarok és ukránok életminőségének javítását jelenti.

Felháborító, hogy az ukrán külügyminisztérium ezeket az intézkedéseket semmibe véve annak a miniszteri biztosnak az Ukrajnából való kitiltásával fenyegetőzik,

aki az elmúlt évek során a legtöbbet tette a területen élő magyarság és ukránság támogatása, valamint a két ország közötti jószomszédi viszony erősítése érdekében - közölte a Miniszterelnökség.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×