eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Talence, 2016. október 25.Az észak-franciaországi Calais-ban engedély nélkül létesített szükségtáborból áttelepített migránsok étkeznek a számukra létesített átmeneti befogadóközpont ebédlőjében a Bordeaux melletti Talence településen 2016. október 25-én. A francia hatóságok előző nap megkezdték a Dzsungelnek nevezett migránstábor felszámolását, ami körülbelül egy hétig fog tartani. (MTI/EPA/Caroline Blumberg)
Nyitókép: (MTI/EPA/Caroline Blumberg)

Nem örülnek a családegyesítésről szóló passzusnak

Nehezen ment át a francia parlamenten az a törvény, amely egyebek között a menekültügyi kérelmek elbírálásának idejét a jelenlegi 14 hónapról 6 hónapra csökkenti. A szabályozásról Csizmadia Sándor egyetemi tanár beszélt.

Korábban beszámoltunk róla, hogy megszavazta, és ezzel véglegesítette a francia parlament a hivatalos megfogalmazás szerint a szabályozottabb bevándorlást és hatékonyabb menekültügyet előíró törvénytervezetet.

A szabályozással kapcsolatban Csizmadia Sándor egyetemi tanár az InfoRádióban kifejtette, a francia szenátus nem fogadta kitörő örömmel az új törvényt, kiváltképp azt a rendelkezést, ami a családegyesítésre vonatkozik.

A régi törvény értelmében a Franciaországba érkező fiatal, gyermekkorú menekült kérhette, hogy szülei is beutazhassanak az országba, s így megtörtént a családegyesítés egy bizonyos szinten - mondta Csizmadia Sándor, egyetemi tanár.

Az új törvényben arról van szó, hogy

nemcsak a szülők, de a testvérek beérkezését is kérheti a menekült fiatalkorú. Ezt azzal indokolta a törvényalkotó, hogy a családegyesítés ne a család egységének a kárára történjen meg.

A menekültügyi kérelmek elbírálási idejének csökkentése

  • Tartózkodási engedély kérése: bárki megkapja, aki beköltözik Franciaországba. Az új törvényben nyolc órával 24 órára növelték az elbírálási időt. Ezen kívül megnövelték a hatóság jogát is, hogy adminisztratív visszatartsák, vagy zár alá helyezzék azt, aki papírok nélkül, illegálisan tartózkodik Franciaországban.
  • A menedékjogi kérelem elbírálását felgyorsították, eddig 120 nap állt rendelkezésre, hogy az érintettek beadják az illetékes hivatalhoz a kérelmet. Mostantól ez a határidő 90 nap. Ha elutasítják a menedékjogi kérelmet, akkor az elutasítottnak egy hónap áll rendelkezésére, hogy jogorvoslatot kérjen.

- mondta Csizmadia Sándor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×