eur:
394.06
usd:
368.36
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Athén, 2018. július 23.A görög fővárostól északkeletre pusztító erdőtűz ellen küzdő tűzoltó-helikopter egy athéni külvároson át húzódó autópálya fölött 2018. július 23-án. Az Athén és Korinthosz közötti tengerparti település, Kineta melletti Geraneia hegyen keletkezett tűz után újabb erdőtűz lobbant fel a fővárostól északkeletre fekvő Penteli-hegyen. (MTI/EPA/Alexandrosz Vlahosz)
Nyitókép: Alexandrosz Vlahosz

Lemondott a görög polgári védelmi miniszter a tűzvész miatt

Lemondott tisztségéről Níkosz Tószkasz görög polgári védelmi miniszter pénteken az országot múlt héten sújtó, legkevesebb 92 halálos áldozatot követelő erdőtüzek miatt. A kormány közleménye szerint Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök elfogadta Tószkasz lemondását.

Múlt csütörtöki sajtótájékoztatóján Tószkasz arról beszélt, komoly jelek utalnak arra, hogy gyújtogatás okozta az erdőtüzeket, de azt is elmondta: "lelkiismeretből" felajánlotta lemondását Alekszisz Ciprasz miniszterelnöknek. A görög kormányfő akkor azonban elutasította azt, arra hivatkozva, hogy "ez most a harc ideje".

A polgári védelmi miniszter nem zárta ki, hogy a tűzoltóság és a rendőrség hibázott, fogalmazása szerint "eredményesebben is tehette volna a dolgát".

A múlt hétfőn fellobbant tűz a közeli hegyekből alig egy óra alatt átterjedt Máti és Rafína településekre. A fejvesztve menekülő lakosok közül többen otthonukban vagy autójukban égtek benn, néhányan pedig a tengerben kerestek menedéket a lángok elől.

A görög ügyészség vizsgálja az erdőtűz okát és a hatóságok reagálását a katasztrófára.

Jórgosz Sztathákisz görög környezetvédelmi és energiaügyi miniszter pénteken a 24/7 görög rádiónak adott interjújában bejelentette, hogy a hatóságok a jövő héten megkezdik illegálisan felhúzott épület bontását az erdőtűz sújtotta Attika-régióban. A görög kormány szerint az illegális házépítés gyakorlata a felelős az erdőtüzek gyors terjedése és halálos áldozatainak magas száma miatt.

Efthímisz Lékkasz, az athéni egyetem földtani professzorának véleménye szerint az egyik legfőbb ok a településfejlesztési terv teljes hiánya volt. "Az utcáknak nincsen kijutásuk a tengerhez, valamint nincsenek merőleges utcák, amelyek megkönnyítenék az emberek menekülését" - mondta Lékkasz a helyi sajtónak nyilatkozva.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×