INFORÁDIÓ 
2020. június 1. hétfő
Tünde

mike pompeo

egyesült államok

észak-korea

fegyverkezés

nukleáris leszerelés

Szingapúr, 2018. június 11.Mike Pompeo amerikai külügyminiszter sajtótájékoztatót tart Szingapúrban 2018. június 11-én. Donald Trump amerikai elnök június 12-én találkozik Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezetővel a szingapúri Sentosa szigetén található Capella Hotelben. A történelmi jelentőségű összejövetel során először ül tárgyalóasztalhoz hivatalban lévő amerikai elnök az észak-koreai vezetővel. (MTI/AP/Susan Walsh)

Az észak-koreai fegyverkezést kifogásolja Pompeo

Infostart

A délkelet-ázsiai látogatáson tartózkodó Pompeo pénteken, úton Szingapúr felé beszélt Észak-Koreáról újságíróknak.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szerint az észak-koreai fegyverkezési program nincs összhangban a nukleáris leszerelésre vonatkozó, az ország vezetője által hangoztatott elkötelezettséggel.

Kim Dzsong Un észak-koreai elnök elkötelezte magát az atomfegyver-mentesítés mellett. A nemzetközi közösség azt követelte, hogy Phenjan az ENSZ Biztonsági Tanácsának vonatkozó határozatainak megfelelően cselekedjen, azonban Észak-Korea megsérti a határozatokat, és látható, hogy még nagyon messze vagyunk a végső cél elérésétől - fejtette ki az amerikai külügyminiszter.

Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető éppen Szingapúrban tartotta június elején történelmi csúcstalálkozóját, amelyen utóbbi ígéretet tett arra, hogy a félsziget atommentesítésén fog dolgozni.

  • Mike Pompeo július végén azt mondta a szenátus külügyi bizottságában tartott meghallgatásán, hogy Észak-Korea - ígérete ellenére - változatlanul folytatja az atombombához szükséges hasadóanyagok előállítását.
  • Hétfőn a The Washington Post című amerikai napilap arról írt, hogy az amerikai hírszerzés műholdfelvételeken rakétagyártásra utaló jeleket talált egy Phenjan külvárosában fekvő kutatóintézet területén.A lap értesülései szerint Észak-Korea egy vagy két új, folyadékmeghajtású interkontinentális ballisztikus rakétát épít abban az üzemben, ahol az Egyesült Államok területét fenyegető első ilyen fegyvert gyártották.

Ri Jong Ho észak-koreai külügyminiszter ugyancsak Szingapúrban van, és szombaton részt vesz ugyanazon a regionális tanácskozáson, amelyre Pompeo is érkezett. Az amerikai külügyminisztérium ugyanakkor arról nem tájékoztatott, hogy a két miniszter folytat-e megbeszélést.

Nyitókép: Susan Walsh
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018