eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 24. vasárnap Gellért, Mercédesz
Johannesburg, 2018. július 17.Barack Obama volt amerikai elnök beszédet mond a Nobel-békedíjas Nelson Mandela néhai dél-afrikai elnök születésének századik évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a johannesburgi Bidvest Wanderers Stadionban 2018. július 17-én. Mandela, a Dél-afrikai Köztársaság első fekete bőrű államfője 1918. július 18-án született, és 2013. december 5-én, 95 éves korában hunyt el. (MTI/EPA)
Nyitókép: -

Barack Obama nem marad távol az őszi választásoktól

Barack Obama volt amerikai elnök eddig 81 demokrata párti jelöltet biztosított támogatásáról az ősszel tartandó félidős választásokon.

Donald Trump elődje szerdán jelezte, hogy nem marad távol az őszi félidős választásoktól, amikor a 435 tagú képviselőház egészét és a 100 fős szenátus egyharmadát (35 mandátum) megújítják majd a választók, s 36 tagállamban kormányzót is választanak. Obama egyúttal bejelentette azt is, hogy kiket támogat.

"Büszkén támogatom demokrata párti jelöltek széles és lenyűgöző táborát, sokféle vezetőt, patriótát és nemes lelkűt, akik olyanok, mint az az Amerika, amelyet képviselnek"

- írta mikroblog-bejegyzésében Obama. Hozzátette: bízik abban, hogy együttes erővel megerősítik ezt az országot, amelyet szeretnek, újból megteremtik a lehetőségeket, megjavítják viszonyukat szövetségeseikkel, kiállnak a világban és védelmezik alapvető elkötelezettségüket az igazság, a tisztesség, a felelősségvállalás és a jogrend mellett.

A volt elnök szavazásra buzdította az amerikaiakat.

Az általa támogatott politikusok között van - mások mellett - Gavin Newsom kaliforniai kormányzójelölt, Jackie Rosen szenátorjelölt Nevadából vagy Jay Robert Pritzker milliárdos, Illinois kormányzójelöltje. A Pritzker-család volt egyébként Obama választási kampányainak egyik nagy finanszírozója, Jay Robert Pritzker nővére, Penny Pritzker az Obama-kabinet kereskedelmi minisztere volt.

Barack Obama mostanáig viszonylag távol maradt az amerikai napi politikától, bár elemzőknek az a véleményük, mintha lassanként visszatérne a politikai életbe. Nagy feltűnést keltett viszont a júliusban Dél-Afrikában - Nelson Mandela születésének századik évfordulóján - elmondott beszéde, amelyben anélkül, hogy néven nevezte volna Donald Trumpot, de egyértelműen rá célozva, az "erős emberek" politikájának állítólagos veszélyeiről szólt.

Címlapról ajánljuk
Cápatámadás a Balatonban? – szakértők a mesterséges intelligencia különös világáról
aréna

Cápatámadás a Balatonban? – szakértők a mesterséges intelligencia különös világáról

A polgár akkor fogja a mesterséges intelligenciát befogadni, amikor nagyon jól körülhatárolt területeken életjobbító faktorként érzékeli – vélekedett a mesterséges intelligencia jövőbeni hasznosításáról Rab Árpád digitáliskultúra-szakértő, jövőkutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Információs Társadalom Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa és Tilesch György nemzetközi mesterségesintelligencia-szakértő, a PHI Institute alapító elnöke, a Neumann Társaság MI-nagykövete az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol szó esett az új technológia veszélyeiről, a korlátairól és a hasznairól is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Egyre feszültebb a viszony Ukrajna és fontos szövetségese között - Háborús híreink vasárnap

Egyre feszültebb a viszony Ukrajna és fontos szövetségese között - Háborús híreink vasárnap

Az Ukrajna által javasolt béketerv, valamint a fekete-tengeri gabona-egyezmény felélesztésére irányuló legújabb ENSZ-javaslatok "nem reálisak" - mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter; Volodimir Zelenszkij közben szombaton lengyelországi látogatása során kitüntetéseket adott át két lengyel önkéntesnek, de nem találkozott hivatalos személyekkel a Kijev és Varsó között a gabonaimport miatt feszült viszony közepette. A fronton közben tovább folynak a harcok, Ukrajna arról számolt be, hogy áttörték az orosz védelmi vonalakat az ország déli részén fekvő Zaporizzsja térségében. Kilenc ember meghalt és 16 megsebesült, köztük két tábornok, az ukrán katonai hírszerzés vezetője szerint egy ukrán légicsapásban, amely Oroszország fekete-tengeri haditengerészeti parancsnokságát érte a Krímnél. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×