eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
München, 2018. március 13.Horst Seehofer leköszönő bajor miniszterelnök, a német tartományt kormányzó Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke az általa vezetett utolsó kormányülést követő sajtótájékoztatón a müncheni kormányépületben 2018. március 13-án. Seehofer a következő napon az Angela Merkel kancellár vezette új szövetségi kormány belügyminisztereként folytatja pályafutását. (MTI/EPA/Lukas Barth)
Nyitókép: LUKAS BARTH

Migráció: megállapodtak a német koalíciós pártok

Nem lesznek táborok, vagy hasonló létesítmények sem az osztrák-német határon. Horst Seehofer belügyminiszter elégedettnek tűnt a

Megállapodás született a német kormánypártok között hetek óta húzódó menekültügyi vitában, jó megoldást sikerült találni - jelentette ki Andrea Nahles a Német Szociáldemokrata Párt elnök-frakcióvezetője.

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU), valamint a koalíciós társ SPD vezetősége csütörtök este jutott megegyezésre a kérdésben.

"Nem lesznek egyoldalú nemzeti megoldások"

- mondta Nahles. Hangsúlyozta, hogy nem lesznek táborok, vagy hasonló létesítmények sem az osztrák-német határon.

Az SPD-politikus szerint nem fogják egyoldalúan kitoloncolni azokat a menedékkérőket, akik már egy másik uniós tagállamban menedékkérelemért folyamodtak, hanem 48 órán belül visszaszállítják őket az adott országba a müncheni repülőtéren keresztül. Nahles kiemelte, mindez akkor lesz végrehajtható, ha bilaterális megállapodások születnek az érintett államokkal.

"Összességében jó megoldást sikerült találni"

- emelte ki Nahles, aki szerint ehhez hozzá tartozik a menedékjogra nem jogosult migránsok kitoloncolását célzó eljárások felgyorsítása is Németország-szerte. Az illegális bevándorlás elleni küzdelem mellett - a megállapodás szerint - intézkedéseket tennének a kívánt bevándorlás elősegítése érdekében is.

A szociáldemokrata alkancellár, Olaf Scholz pénzügyminiszter leszögezte: a gyorsabb visszaszállítások érdekében nem kell módosítani a hatályos törvényeket. Hozzátette: egyszerre nem számítanak tíznél több feldolgozandó esetre, ezért nem is lesz szükség külön létesítményekre a menedékkérők számára.

Horst Seehofer német belügyminiszter elégedettnek mutatkozott a kormánypártok között létrejött megállapodással.

"A-tól Z-ig minden úgy van, ahogy azt egy illetékes belügyminiszter kívánná"

- fogalmazott Seehofer a vezetőségi ülést követően, amelyen a megállapodás megszületett. A megállapodás szerint a kormány még az idén döntene egy új bevándorlási törvényről.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×