eur:
393.19
usd:
366.75
bux:
66831.15
2024. április 25. csütörtök Márk
Genf, 2018. március 6.Az új PAL-V Liberty repülő autó a Genfi Nemzetközi Autószalon sajtónapján, 2018. március 6-án. A 88. Genfi Nemzetközi Autószalon március 8-án nyílik. (MTI/EPA/Martial Trezzini)
Nyitókép: MTI/EPA/Martial Trezzini

Repülőautókra készítik fel a japán KRESZ-t

Japánban, a jövőre készülve új közlekedési szabályokat alkotnak a repülő autók számára. Erre a japán kormány adott utasítást, amikor fejlesztőkből és hivatalnokokból álló testületet állított fel a feladatra.

Új "KRESZ"-t alkotnak Japánban – a repülő autók közlekedési szabályait. A technológiai fejlesztéseiről ismert távolkeleti országban már a Szárnyas Fejvadász, az Ötödik Elem és más futurisztikus filmekben látható jövőre készülnek, ahol a felhőkarcolók között cikázva közlekednek a járművek.

A japán kormány fejlesztőkből és minisztériumi illetékesekből álló tanácsa még az idén összeül, hogy kidolgozza az autók következő nemzedékének közlekedési szabályait és szabványait. Japán

a 2020-as olimpia idején már be is akarja mutatni a repülő kocsikat és 2023-ra már üzembe is állítaná az első ilyen járműveket.

Az állami és magántőkét bevonó projektet a tokiói kormány kabinetfőnöke Szuga Josihide jelentette be és sürgette, hogy „új játékosok csatlakozzanak” a tervekhez. A Japan Times című lap szerint ezzel burkoltan bírálta a hagyományos hazai autógyártókat, amiért kevés energiát fektetnek az ilyen kocsik fejlesztésébe.

Mint elmondta, a repülő autókat először a szigetország hegyvidéki területein vezetnék be vagy olyan esetekben, amikor távoli szigetekre kell utazni. Emellett természeti katasztrófák idején a mentőszolgálatok használnák azokat. A japán városok útjain gyakran dugók miatt vesztegelnek az autósok, annak ellenére, hogy sok városban többszintes autópályákon halad a forgalom.

A repülő kocsi technológiával már több startup cég foglalkozik, a legtöbb ilyen jármű egyelőre nagyméretű drónokra hasonlít, amelyek függőleges fel- és leszállásra is képesek. Miközben rohamléptekkel halad a fejlesztés, eddig kevés figyelmet fordítottak a biztonsági szabványokra és a közlekedési szabályokra. A most létrehozott testületben erről gondolkoznak majd a közlekedési, infrastrukturális, gazdasági és idegenforgalmi kormányszakértők és a fejlesztőcégek képviselői.

„A repülő autók kínálják az egyik megoldást az egyre nagyobb városi közlekedési problémákra és az utak megugrott fenntartási költségeire.

A felzárkózó országok gazdasági fejlődését közben az utak hiánya lassítja. A repülő kocsikkal egyrészt meg lehet oldani ezeket a gazdasági gondokat, másrészt hamarabb lehet eljutni A pontból B-pontba” – mondta Mori Riutaro, a nagojai székhelyű Cartivator repülőkocsi fejlesztő cég igazgatója. A vállalatban 30 mérnök dolgozik azon, hogy elkészüljön a 2020-as szoros határidőre az első repülő autó, amelyet Mori reményei szerint arra használnak majd, hogy meggyújtsák belőle az olimpiai lángot.

Nemcsak Japánban akarnak ugyanakkor repülő kocsikat építeni. A francia Airbus januárban tesztelt egy prototípust és 2023-ra ilyen járműveket akar üzembe állítani az Über taxicég technológiai vállalata is.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Elérte az MNB, hogy módosuljanak a gyorskölcsönök feltételei

Elérte az MNB, hogy módosuljanak a gyorskölcsönök feltételei

Az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta az érintett piaci szereplőkkel együttműködve, ezt megelőzően pedig biztosítási termékek ÁSZF-jeit tette egyértelműbbé a fogyasztók számára. A hatékony „puha” felügyelési eszközök és az intézmények fogyasztóbarát hozzáállása miatt nem volt szükség közérdekű keresetek indítására a tisztességtelen feltételek módosítása érdekében - közölte a felügyelet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×