eur:
395.73
usd:
367.19
bux:
65218.05
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Dubrovnik, 2013. június 28.A kikötő a horvátországi Dubrovnikban 2013. június 28-án. (MTI/EPA)
Nyitókép: -----------------

Újabb kanyarós megbetegedés Horvátországban

Ezúttal Dubrovnikban észlelték a fertőzést.

Idén ez már a harmadik kanyarós megbetegedés Horvátországban, ebből kettőt egy héten belűl észleltek – írja az Index.hr hírportál. Egy férfinál a múlt hét elején állapítottak meg a fertőzést Dubrovnikban, a hét végén pedig a Croatia Airlines légikísérőjénél fedezték fel a betegséget Zágrábban.

Egyikük sem volt beoltva.

A horvát hírportál szerint a legnagyobb problémát az jelenti, hogy az elmúlt években az átoltottság aránya egyre csökken az országban.

Milan Kujundzic egészségügyi miniszter szerint nincs ok pánikra, de az, hogy a betegség Dubrovnikban is felütötte a fejét, figyelmeztető jel, mert

az ország déli részén a legalacsonyabb az átoltottság aránya.

Horvátországban az emberek 89-90 százaléka van beoltva kanyaró ellen, ez az arány Dubrovnik-Neretva megyében a legalacsonyabb, 56 százalék, Split-Dalmát megyében valamivel magasabb, 70 százalék. Kujundzic továbbá felhívta a figyelmet arra, hogy

amennyiben az átoltottság aránya 90 százalék alá csökken, járvány alakulhat ki.

Horvátországban tavaly valamivel több mint 40 ezer gyerek született. Annak ellenére, hogy a törvény szerint kötelező a kanyaró elleni védőoltás, 4400 baba beoltását megtagadták a szülők.

Idén Szerbiában és Boszniában is volt halálos áldozata a kanyarónak. Szlovéniában egy egyéves kisfiút kezeltek a betegséggel.

Címlapról ajánljuk
Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát
Jelentés

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×