eur:
392.91
usd:
366.3
bux:
66797.48
2024. április 25. csütörtök Márk
Berlin, 2018. május 14.Andrew Parker, a brit belső elhárítás, az MI5 főigazgatója európai biztonsági szolgálatok vezetőinek értekezletén Berlinben 2018. május 14-én. (MTI/EPA/Omer Messinger)
Nyitókép: OMER MESSINGER

Brit hírszerzés: elszigeteljük Oroszországot

„Oroszország a nyugatot aláásó kampány főszereplője” - így fogalmazott európai hallgatósága előtt a brit hírszerzés feje. Andrew Parker, az MI5 vezetője azt mondta: Moszkvát még jobban elszigetelik amiért szerinte beavatkozik a választásokba és dezinformációs kampányt folytat.

Európai összefogást sürgetett Berlinben az unióból távozó Nagy-Britannia hírszerzési főnöke. Andrew Parker, az MI5 első embere meg is nevezte a közös ellenséget, Oroszországot. Berlinben, európai biztonsági főnökök előtt tartott előadásában Parker azt mondta, hogy Oroszország agresszív lépései magukban foglalják a beavatkozásokat a választásokba, a kibertámadásokat, a dezinformációs kampányt és a „huligán bűncselekményeket”.

Ugyanakkor igyekezett másképp fogalmazni, mint általában a brit politikusok vagy a média:

„az ellenséges lépések fő elkövetője az orosz kormány.

Vegyék észre, nem használom az Oroszország szót. Nagy-Britannia teljességgel csodálja és tiszteli az orosz népet büszke kultúrájáért és hosszú történelméért” – állította, bár az elmérgesedett helyzetben az oroszok úgy látják: a britek gyűlölik őket „Nem akarjuk növelni a feszültséget és visszatérni a hidegháború veszélyes időszakához” – mondta és azt is közölte, el fogják szigetelni az orosz kormányt.

Ez volt az első alkalom, hogy az MI5 hivatalban lévő igazgatója külföldön a nyilvánosság elé lépett, és a cél az volt, hogy a Brexit ellenére fennmaradjon a biztonsági együttműködés a britek és az európaiak között.

Parker, aki egy orosz egyetemen is tanult, arról beszélt, hogy a Kreml célja, hogy vezető szerepet töltsön be a világszínpadon, csodálatra méltó cél, és megvan a módja, hogy ezért dolgozzanak a jogtisztelő nemzetközi rendszerben. Oroszország azonban a katonai és kémszervezetek útján próbálja ezt elérni, és amikor ellenállással találkozik, akkor reakciója „a szemrebbenés nélküli hazudozás”.

„Az orosz állam jól bejáratott doktrínája a médiamanipuláció, a közösségi médiában terített dezinformáció, a torzítások, a kémkedés új és régi fajtái, a magas szintű hekkertámadások, katonai erő és huligán bűnözői magatartás fúziója.

Ezt nevezik manapság hibrid fenyegetésnek” – mondta.

Parker kitért a nyugat által Moszkva számlájára írt Salisbury mérgezésre. Ez nemcsak a volt orosz-brit kettős ügynök, Szergej Szkripalj és lánya, Julija életét sodorta veszélybe, hanem helyi lakosokét is. Felépülésük, a „szinte csodával határos orvosi ellátás eredménye” – mondta – miközben Moszkvában erős bizalmatlansággal fogadják a vegyi támadásról szóló állításokat, és a briteket vádolják hazudozással.

Parker a német BFV hírszerző ügynökség konferenciáján beszélt. Azt mondta, ő nem politikus és hazája az EU-ból és nem Európából lép ki. Ezért döntő fontosságú, hogy a biztonsági együttműködés – az adatmegosztás és a légiutaslisták megosztása – ne szakadjon meg. Annak ellenére, hogy az Iszlám Állam területet vesztett a Közel-Keleten, hosszú éveken át fenyegetést jelent majd – figyelmeztetett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×