eur:
393.83
usd:
365.43
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Szakértői kormány felállítását javasolja az olasz államfő

Szakértői kormány felállítására tett javaslatot az olasz államfő, miután hétfőn a kormányalakításról szóló utolsó tárgyalások sem hoztak eredményt.

Sergio Mattarella közölte, a pártoknak választaniuk kell: vagy bizalmat szavaznak egy "semleges" kormánynak, vagy nyáron, legkésőbb ősszel új választások lesznek.

Az államfő elképzelései szerint a szakértői kormány decemberig lenne hivatalban, és feladatai között lenne a 2019-es költségvetés elfogadása.

Olaszországban március 4-én tartottak parlamenti választásokat, amelyet a Liga vezette jobboldali pártszövetség nyert meg az Öt Csillag Mozgalom és a baloldali Demokrata Párt előtt, de egyiküknek sincs a kormányzáshoz elegendő többsége, a koalíciós tárgyalások pedig nem vezettek eredményre.

Sergio Mattarella kijelentette, nem lehet tovább várni, Olaszországnak teljes hatáskörű kormányra van szüksége. Példaként a júniusi európai uniós csúcson való részvételt említette, amelyen a római kormánynak Olaszország érdekeit kell képviselnie többek között a migrációt és a következő hét év költségvetését érintő kérdésekben.

Az államfő hozzátette, hogy a Paolo Gentiloni vezette ügyvivői kormány sem maradhat tovább a helyén, mivel elvégezte munkáját, és az új parlamentben nem rendelkezik többséggel.

Mattarella egy általa semlegesnek és szolgálatinak nevezett szakértői kormányt javasolt, amely decemberig vezetné Olaszországot: feladata a jövő évi olasz költségvetési törvény, valamint az új olasz választási törvény megalkotása lenne. Ez a kormány készítené elő a következő választásokat, amelyet jövő év elején tartanának. Az államfő leszögezte, a szakértői kormány tagjai nem vehetnek részt a következő választásokon.

Sergio Mattarella kijelentette, ha a pártok nem szavaznak bizalmat a szakértői kormánynak, akkor a nyár közepén vagy legkésőbb ősszel új választásokat kell tartani. Megjegyezte, hogy nyár közepén sohase tartottak választást Olaszországban, és az államfő szerint az őszi választás sem nyújt megoldást, mivel addig úgysem sikerül új választási törvényt alkotni, valamint így késni fog a következő költségvetés kidolgozása is.

Feltételezések szerint a szakértői kormány miniszterelnökét és tagjait az államfő már kedden megnevezheti.

Az államfő bejelentése előtt a márciusi választásokon a legtöbb szavazatot szerzett jobbközép vezetője, Matteo Salvini a közösségi oldalán közölt videóüzenetben mielőbbi választásokat szorgalmazott. Luigi Di Maio, a választásokon a legnagyobb pártként másodikként végző Öt Csillag Mozgalom (M5S) miniszterelnök-jelöltje is a júliusi választások kiírását támogatta, elutasítva egy szakértői kormány lehetőségét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×