INFORÁDIÓ
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien

ensz bt

mahmúd abbász

ensz

kuvait

Nincs egyezség az ENSZ BT-ben

Infostart / MTI

Nem tudtak megegyezésre jutni az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjai helyi idő szerint pénteken arról a nyilatkozatról, amelyben elítélték volna Mahmúd Abbász palesztin elnöknek a zsidókkal kapcsolatos minapi kijelentéseit, mert Kuvait elutasította az Egyesült Államok által kezdeményezett dokumentum elfogadását.

A nyilatkozattervezetben a BT határozottan és egyhangúlag elítélte volna az antiszemitizmust és a holokauszttagadást. Egyúttal "elfogadhatatlannak" nevezték volna Abbász kijelentéseit, azzal vádolva meg a palesztin elnököt, hogy "összeesküvés-elméleteket" hirdet, és szavai "visszataszító antiszemita gyalázkodásnak" tekinthetők.

A 15 tagú BT-ben az arab országok csoportját képviselő Kuvait arra hivatkozva ellenezte a szöveget, hogy annak tartalma egyoldalú és nem terjedt ki minden részletre, ezenkívül Abbász már bocsánatot is kért bírált kijelentései miatt.

Mahmúd Abbász hétfőn a parlamentben mondott beszédében azt állította, hogy a zsidókkal szembeni ellenségesség oka nem a vallás, hanem társadalmi szerepük volt, amely az uzsorássághoz és bankokhoz kötötte őket.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök antiszemitának és holokauszttagadónak nevezte a palesztin politikust, akinek a kijelentéseit az Egyesült Államok, az Európai Unió és a jogvédők is elítélték. A nagy felzúdulást kiváltó megjegyzései miatt Abbász pénteken bocsánatot kért, és hangsúlyozta, hogy senkit nem akart megsérteni. Egyúttal elítélte az antiszemitizmust, és egy 2014-es kijelentését megismételve a "történelem legaljasabb bűncselekményének" nevezte a holokausztot.

Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete élesen bírálta a BT-t amiatt, hogy a nyilatkozattervezet elbukott, és a testület nem volt képes reagálni.

"A palesztin elnök undorító antiszemita megjegyzései nyilvánvalóan aláássák a közel-keleti béke esélyeit. Ha a Biztonsági Tanács nem tud megegyezni egy ilyen jelenség elítéléséről, azzal csak tovább rontja az ENSZ hitelességét" - mondta Haley.

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018