eur:
396.42
usd:
369.63
bux:
70507.84
2024. június 25. kedd Vilmos

Nincs egyezség az ENSZ BT-ben

Nem tudtak megegyezésre jutni az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjai helyi idő szerint pénteken arról a nyilatkozatról, amelyben elítélték volna Mahmúd Abbász palesztin elnöknek a zsidókkal kapcsolatos minapi kijelentéseit, mert Kuvait elutasította az Egyesült Államok által kezdeményezett dokumentum elfogadását.

A nyilatkozattervezetben a BT határozottan és egyhangúlag elítélte volna az antiszemitizmust és a holokauszttagadást. Egyúttal "elfogadhatatlannak" nevezték volna Abbász kijelentéseit, azzal vádolva meg a palesztin elnököt, hogy "összeesküvés-elméleteket" hirdet, és szavai "visszataszító antiszemita gyalázkodásnak" tekinthetők.

A 15 tagú BT-ben az arab országok csoportját képviselő Kuvait arra hivatkozva ellenezte a szöveget, hogy annak tartalma egyoldalú és nem terjedt ki minden részletre, ezenkívül Abbász már bocsánatot is kért bírált kijelentései miatt.

Mahmúd Abbász hétfőn a parlamentben mondott beszédében azt állította, hogy a zsidókkal szembeni ellenségesség oka nem a vallás, hanem társadalmi szerepük volt, amely az uzsorássághoz és bankokhoz kötötte őket.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök antiszemitának és holokauszttagadónak nevezte a palesztin politikust, akinek a kijelentéseit az Egyesült Államok, az Európai Unió és a jogvédők is elítélték. A nagy felzúdulást kiváltó megjegyzései miatt Abbász pénteken bocsánatot kért, és hangsúlyozta, hogy senkit nem akart megsérteni. Egyúttal elítélte az antiszemitizmust, és egy 2014-es kijelentését megismételve a "történelem legaljasabb bűncselekményének" nevezte a holokausztot.

Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete élesen bírálta a BT-t amiatt, hogy a nyilatkozattervezet elbukott, és a testület nem volt képes reagálni.

"A palesztin elnök undorító antiszemita megjegyzései nyilvánvalóan aláássák a közel-keleti béke esélyeit. Ha a Biztonsági Tanács nem tud megegyezni egy ilyen jelenség elítéléséről, azzal csak tovább rontja az ENSZ hitelességét" - mondta Haley.

Címlapról ajánljuk
Csoboth Róbert fiáról, Kevinről: erre a gólra vártam tőle 18 éven keresztül
"Kötelesség"

Csoboth Róbert fiáról, Kevinről: erre a gólra vártam tőle 18 éven keresztül

Csoboth Kevin soha nem fogja tudni azt mondani, hogy én mint szülő nem tettem érte meg mindent – mondta az InfoRádióban az édesapa. Csoboth Róbert beszélt fia pályafutásának kezdetéről, a nehézségekről és arról is, hogy a skótok elleni gól milyen kapukat nyithat meg előtte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.25. kedd, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×