INFORÁDIÓ 
2019. február 20. szerda
Aladár, Álmos

szíria

konfliktus

törökország

amerika

oroszország

Der Miszmisz, 2018. március 13. A Törökország által támogatott Szabad Szíriai Hadsereg lázadócsoport egyik milicistája célra tart a délkelet-afríni Der Miszmisz falu közelében 2018. március 13-án. A török haderő január 13-án nagyszabású hadműveletet indított a szíriai Afrín kerületet ellenőrző Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellen arra hivatkozva, hogy az YPG a törökországi betiltott szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szövetségese. (MTI/EPA)

Szövetségesek konfliktusa zajlik Szíriában

700 ezer ember szorult be a török csapatok által ostromlott észak-szíriai Afrin város körzetébe. Afrint a szíriai kurd milíciák foglalták el, és eddig már több százezren menekültek el onnan, de sokan továbbra is a városban ragadtak.

Újabb ostrom vonja magára a figyelmet Szíriában: a török inváziós erők által körbevett Afrin városból több százezren próbálnak elmenekülni. Az egyetlen utat, amelyet nem érnek el a török ágyúk gyakorlatilag megtöltötték az araszoló autók, traktorok és más járművek. Egyes menekülő lakosok elfogultsággal vádolják a nyugati médiát:

„Hol van a nemzetközi közösség? Miért nem ejtenek könnyet az összes szíriai lakosért, nem csak néhányért?”

– tette fel a kérdést a Telegraph című brit lapnak egy magát Ahmed Muradként megnevező helyi férfi. „Túlságosan félnek bírálni a török szövetségeseiket” – adta meg magának a választ.

Miközben a világ a lázadó kézen lévő Kelet-Gútára figyel, amelyet az Aszad-rezsim ostromol orosz támogatással, a Szíria északi részére benyomult török erők és a kormányellenes lázadók fokozták támadásaikat a kurd enklávé ellen.

Törökország január 20-án indította meg az inváziót, azért, hogy a határához közeli területet megtisztítsa a kurd YPG milícia harcosaitól. Azzal vádolja az YPG-t, hogy terroristák, és valójában a török állam ellen harcoló Kurd Munkáspárt, a PKK szíriai szárnyát jelentik. Az YPG által vezetett és az Egyesült Államok által támogatott Szíriai Demokratikus Erők azzal vádolják a törököket, hogy megpróbálják megváltoztatni a régió etnikai összetételét. „Turkomán és arab családokat telepítenek Afrin elfoglalt falvaiba, és szétosztják közöttük a helyi lakosok javait” – mondta egy szóvivő. Törökország tagadta a vádat, de annyi bizonyos, hogy inváziójával

méginkább többszereplőssé tette a nyolc éve zajló szíriai konfliktust, amely nemcsak szíriai polgárháború, de a régióban érdekelt hatalmak összecsapása is.

Az, hogy a törökök és az amerikaiak másképp ítélik meg az YPG-t, egyre nagyobb feszültséghez vezet a két NATO-szövetséges között. Ankara azzal vádoja Washingtont, hogy nem tartja be az alkut, amely szerint az Iszlám Állam ellen olyan eredményesen bevetett YPG csak az Eufrátesz folyótól keletre lehet jelen. Kedden már azzal fenyegetőzött, hogy Manbidzs városból – egy másik észak-szíriai enklávéból – elűzi a kurdokat. A város lakossága jobbára arab, de az amerikai támogatású koalíció kezén van, és amerikai csapatok is állomásoznak itt.

A török külügyminiszter szerint Washington beleegyezett szövetségese távozásába és abba, hogy a törökök és az amerikaiak közösen ellenőrizzék a régiót. Az amerikaiak azonban nem erősítették meg a hírt, és a kurdok közölték: nem értesítették őket egy ilyen alkuról.

Nyitókép: -------------------

Kapcsolódó hang

Szövetségesek konfliktusa zajlik Szíriában
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    Portfolio
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018