INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 25. péntek
Eufrozina, Kende

szergej szkripal

oroszország

fszb

mérgezés

Új korszak kezdődik a nemzetközi kémjátszmákban

Új korszak kezdődik a nemzetközi kémjátszmákban

Az, hogy egy ritka idegméreggel támadták meg Nagy-Britanniában Szergej Szkripalt, az egykori orosz kettősügynököt, arra enged következtetni, hogy állami szereplő állhatott az ügy hátterében – mondta az InfoRádiónak Jójárt Krisztián, a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont külső munkatársa.

A brit hatóságok nem hozták nyilvánosságra, hogy pontosan milyen idegmérget használtak – mondta a szakértő. Ha valóban egy ritka szerrel támadták meg Szergej Szkripalt – ahogy a BBC írta forrásaira hivatkozva – , okkal feltételezhető, hogy állami szereplők állnak az ügy hátterében, hiszen nem olyan könnyű hozzáférni ezekhez – tette hozzá.

A személyes bosszú lehetőségét kizárja Jójárt Krisztián.

„Minimum az FSZB legfelsőbb szintjén kellett meghozni ezt a döntést”

– véli a szakértő, aki az idegméreg miatt feltétlenül Moszkvát sejti a háttérben. Egyetért Mark Galeottinak a The Moscow Times-ban megjelent cikkének állításával, miszerint az eset paradigmaváltást jelenthet az eddigi kémjátszmában.

„A hidegháború során volt egyfajta íratlan játékszabály a felek között, ami arról szólt, hogy ha kicserélték egymás ügynökeit, akkor ők kikerültek a játékból, tehát őket már veszély nem fenyegette” – fogalmazott.

„Úgy néz ki, hogy ez a játékszabály már nem érvényes”

– tette hozzá Jójárt Krisztián. Az is lehet, hogy Szkripal mégsem került ki a körből, és jelenleg is aktívan folytatott kémtevékenységet az Egyesült Királyság javára, ami kiválthatta Moszkva szokatlan válaszát – hívta fel a figyelmet a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont külső munkatársa.

Mark Galeotti írásában arra is kitér, hogy

a színfalak mögött hatalmi harc zajlik az orosz szolgálatok között.

Az FSZB (Szövetségi Biztonsági Szolgálat) elsősorban belső elhárító feladatokat lát el, de egyre inkább hatáskörébe kerül a külföldi hírszerzés is, ahol versenybe kerül az SZVR-rel (Külső Hírszerző Szolgálat). Előbbi igen amatőr módon, ám annál agresszívebben cselekszik, így az is lehet, hogy lehetőséget látott Szkripal kiiktatására, és ezt nem akarta veszni hagyni – mondta Jójárt Krisztián.

Kapcsolódó hang

Új korszak kezdődik a kémjátszmákban
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018