INFORÁDIÓ
2021. szeptember 28. kedd
Vencel

milos zeman

gyűlöletbeszéd

reakció

A cseh sajtó szerint gyűlöletbeszéd volt az államfő beiktatási beszéde

A cseh sajtó szerint gyűlöletbeszéd volt az államfő beiktatási beszéde

Infostart / MTI

Gyűlölettel és beképzeltséggel teli, bosszúvágyó és kínos, s mindezek következtében az alkalomhoz egyáltalán nem illő volt Milos Zeman beszéde, amelyet az államfő régi-új tisztségébe való beiktatási ceremónián mondott el csütörtökön délután a prágai Hradzsinban - véli egybehangzóan a pénteki cseh sajtó.

Milos Zeman beiktatási beszédében szokatlanul élesen bírálta a Zdenek Bakala multimilliárdos tulajdonában lévő lapokat és közszolgálati Cseh Televíziót, aminek következtében több ellenzéki parlamenti képviselő és politikus tiltakozásul azonnal távozott az ünnepségről. A bírálat ellen azonnal tiltakozott a Cseh Televízió és az érintett újságokat (Hospodárské Noviny napilap, Respekt hetilap, Aktuality.cz hírportál) megjelentető Economia kiadó is. Egy-két kivétellel gyakorlatilag az egész cseh politikai színtér színvonaltalan minősítette Zeman beszédét és botrányosnak a beiktatáson történteket.

Általános vélemény, hogy a régi-új elnök jövőbeni víziójának bemutatása helyett a vélt vagy valós ellenfeleivel való kicsinyes leszámolásra használta ki beszédét, amely tovább szítja a nyugtalanságot a lakosság körében.

"Az elnök szavai az alázatról, amelyek közvetlenül megválasztása után hangzottak el, nyilván csak pillanatnyi fáradtságának tudhatóak be. Az elnök támadni, leszámolni és bosszút állni akar" - írja vezércikkében a Lidové Noviny című napilap, amely mögött Andrej Babis, a multimilliárdos kormányfő áll.

A konzervatív újság szerint úgy rátámadni Zdenek Bakala vállalkozóra, hogy az nem tud védekezni, a kommunista rendszer legrosszabb, múlt századi ötvenes éveit idézi.

"Az emberek egymás elleni nyílt uszítása, amely nem volt méltó az ünnepi alkalomhoz (...) Zeman országunk egyik legszentebb helyét (a Hradzsin Ulászló-terme) agitációs központtá változtatta" - olvasható a Hospodárké Noviny című gazdasági és politikai napilapban. Az újság szerint Zeman "öntelten és kínosan" viselkedett, s még ebben az ünnepélyes pillanatban sem volt képes elnyomni magában a "durva, bosszúálló hajlamait".

A beiktatási beszédből minden hiányzott, amit egy ilyen beszédnek tartalmaznia kellene. A másik oldalon pedig tele volt felelőtlen támadásokkal, öndicsérettel, a választók megnyerésére szolgáló olcsó kijelentésekkel - állítja a Právo című független baloldali napilap. Kifejti: Zeman akkor beszélt elítélően Zdenek Bakala multimilliárdos állítólagos korrupciós ügyeiről, amikor ő maga teljes mellszélességgel kiáll Andrej Babis mellett, holott tudja, hogy a szintén multimilliárdos kormányfő ellen büntetőeljárás van folyamatban. Valószínű, hogy egyszerű figyelemelterelésről van szó.

Az újság szerint sajnálatos, hogy Csehszlovákia megalakulása 100. évfordulójának évében egy szó sem esett a demokratikus értékekről, az ország alapítójáról, Tomás Garrigue Masarykról, akinek éppen születésnapja volt.

Milos Zemannak joga van bármiről elmondani véleményét, de ilyenekkel foglalkozni egy ünnepi beszédben "hihetetlen butaságnak" tűnik. "A köztársaság megalakulásának 100. évfordulójához ez a kicsinyesség, gyűlölet és leszámolás egyáltalán nem illik" - írja a Mladá Fronta Dnes című liberális napilap, amely mögött szintén Andrej Babis áll.

Az államfő nagy esélyt szalasztott el, mert gyűlölet és széthúzás helyett összetartozást sugalmazhatott volna a Hradzsinból - véli a legnagyobb példányszámú cseh politikai napilap.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018