eur:
394.06
usd:
365.63
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Újabb kémbotrányban érintett Moszkva

Újabb kémbotrányban érintett Moszkva

„Nem lepte meg” az orosz vezetést, hogy azonnal orosz szálat láttak egy hazaárulás miatt elítélt, majd egy fogolycsere után Nagy-Britanniába került volt orosz hírszerző vélhető megmérgezése mögött. Az ügy a Litvinyenko-ügyre emlékeztet, de pontos részletek még nem ismertek.

„Hát, ahogy mondják, nem várattak magukra sokat” – így kommentálta Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő azt, hogy országát vádolják egy brit földön történt rejtélyes mérgezés miatt. Szergej Szkripal volt GRU-ezredest – az orosz katonai elhárítás egykori tisztjét – az angliai Saliburyben fedezték fel, súlyos, de először ismeretlen mérgezési tünetekkel egy fiatalabb nő társaságában.

A szigetországban azonnal az oroszokat kezdték el vádolni, az először orosz kémnek, majd később kettős ügynöknek nevezett férfi betegsége miatt.

Az orosz elnöki szóvivő viszont a vádakra azzal válaszolt, hogy „nincsenek adataik arról, mi lehet az incidens-hátterében”. Ezt annak ellenére mondta, hogy Nagy-Britanniában magát Putyin elnököt vádolták meg azzal, hogy parancsot adott egy másik, hasonló mérgezésre, amikor 2006-ban egy londoni étteremben megmérgezték az Angliába menekült Alexander Litvinyenko volt FSZB-tisztet.

„Tudják, hogy került nyugatra Szkripal, mit követett el” – mondta Peszkov szóvivő arra utalva, hogy a kémkedés miatt elítélt volt ezredest elfogott orosz kémekre cserélték és így találta magát Angliában. „Most hasonló tragikus helyzet alakult ki, de nincs információnk arról, mi lehetett az ok, hogy mivel foglalkozott ez az ember” – fogalmazott Putyin elnök szóvivője. Peszkov azt is közölte, hogy Moszkva kész segítséget nyújtani Londonnak az ügy kivizsgálásában, amit a britek minden bizonnyal cinikus megjegyzésnek minősítenek majd. „Egyelőre nem fordultak hozzánk” – mondta.

A 67 éves Szergej Szkripal 1999-ben szerelt le a GRU-ból, 2003-ig az orosz külügyminisztériumban dolgozott, majd vállalkozó lett. 2004-ben tartóztatták le, azzal váddal, hogy államtitkokat osztott meg a britekkel. A vád szerint a brit hírszerzés még 1995-ben szervezte be és leszerelése után is együttműködött velük.

Orosz bírósági dokumentumok szerint pere során elismerte bűnösségét és ennek nyomán 13 év kényszermunkára ítélték. 2010-ben azonban Dmitrij Medvegyev akkori orosz elnök kegyelemben részesítette, azért, hogy más elítéltekkel együtt kicseréljék 10, nyugaton elfogott orosz kémre. Ezt követően kapott menedékjogot Nagy-Britanniában.

Sir Tony Brenton volt moszkvai brit nagykövet szerint egyelőre óvatosan kell eljárni, és óvott attól, hogy azonnal Moszkvát vádolják. Hozzátette, nagyon nehéz lehet bizonyítani az ügyet. A meggyilkolt Alekszandr Litvinyenko özvegye, Marina viszont azt mondta, az esetek hasonlítanak egymásra, és hogy a brit hatóságoknak meg kell védeniük a politikai menekülteket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×