eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán
Sok a nyitott kérdés az olasz választásokon

Sok a nyitott kérdés az olasz választásokon

Bár a legutóbbi közvélemény-kutatási adatok alapján a jobbközép koalíció szerezheti a legtöbb szavazatot a hétvégi olaszországi választáson, nagyon nehéz megmondani, hogy milyen kormány alakulhat a voksolás nyomán – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense.

Mivel az olasz választási szabályok értelmében a voksolás előtt két héttel már nem adnak ki közvélemény-kutatási adatokat a pártok támogatottságáról, a vasárnapi olaszországi parlamenti választás várható eredményére csupán a másfél héttel ezelőtt publikált adatokból lehet következtetni – mondta Molnár Anna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense.

A legutóbbi felmérések szerint a jobbközép-koalíció 37-39 százalékon állt, az 5 Csillag Mozgalom támogatottsága 27-28 százalék volt, az ő céljuk a 30 százalék megközelítése – tájékoztatott az egyetemi docens, aki szerint nem valószínű, hogy elérik a 40 százalékot. 

Ez a támogatottsági arány a stabil parlamenti többség kialakításához szükséges, amelyre csupán az említett két pártnak lehet esélye, mivel a Matteo Renzi vezette balközép Demokrata Párt 23 százalékos támogatottságot mutatott az utolsó méréseken. Így bár – az említettek alapján – a jobbközép-koalíció szerezheti a legtöbb szavazatot, nagyon nehéz megmondani, hogy ki alakíthat kormányt a voksolás nyomán – tette hozzá Molnár Anna.

„Ha a jobbközép eléri a 40 százalékot, akkor ők, de ott se tudjuk, hogy ki lenne a miniszterelnök-jelölt és ki lesz a miniszterelnök, bár most már Silvio Berlusconi bejelentette az ő referenciáját. Ha mondjuk nem nyeri meg, akkor mindenképpen egy nagyobb koalícióra lenne szükség és akkor pedig az a kérdés, hogy kivel állna össze„ – fogalmazott a szakértő. „Itt még nagyon sok nyitott kérdés van attól függően, hogy hogy fog alakulni a részvétel és a választások eredménye” – tette hozzá. 

Bár a 2013-as választásokon valamivel több mint 75 százalék volt a részvételi arány, a legutóbbi kutatások a hétvégére várhatót csupán 66 százalékra becsülték.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×