eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Kimenekíthetik a lakosságot Kelet-Gútából

Humanitárius napi tűzszünetek megtartását rendelte el Vlagyimir Putyin orosz elnök a szíriai kormány ellen harcoló felkelők kezén lévő, Damaszkuszhoz közeli Kelet-Gútánál - közölte Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter Moszkvában.

A Sojgu által kiadott közlemény szerint keddtől kezdődően reggel 9-től délután 2-ig lesz tűzszünet a szíriai főváros elővárosánál. A miniszter szerint az orosz haderő segítséget nyújt majd a polgári lakosság evakuálásához Kelet-Gútában, és hasonló intézkedések bevezetését javasolja az et-Tanfban található, amerikai ellenőrzés alatt álló Rukban menekülttábornál is.

Moszkva indítványozza, hogy az ENSZ égisze alatt hozzanak létre egy nemzetközi bizottságot, amely a Rakkánál kialakult humanitárius helyzetet tanulmányozza. A közlemény szerint a városba sem a média, sem a humanitárius szervezetek nem juthatnak el, és nem kezdődtek el sem a segélyezési, sem a helyreállítási munkálatok.

Sojgu kiemelte, hogy Oroszország információi szerint Rakkában súlyos járványhelyzet alakult ki, ment a romok és a holttestek eltakarítását nem detonált robbanószerkezetek akadályozzák.

Rakkát az amerikai vezetésű nemzetközi koalíció támogatásával a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) arab és kurd alakulatai október 17-én szabadították fel az Iszlám Állam terrorszervezet megszállása alól. November 29-én Vaszilij Nyebenyzja orosz ENSZ-nagykövet úgy nyilatkozott, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei igyekeznek elrejteni a város bevételéért indított hadművelet "nehéz következményeit", a damaszkuszi kormány pedig az ENSZ-hez intézett levelében azt állította, hogy a koalíciós légicsapások több ezer életet követeltek, és "eltörölték a Föld színéről" Rakkát.

Hétfői bejelentését az orosz védelmi tárca vezetője két nappal azután tette meg, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa elfogadta a 2401-es számú határozatát, amelynek értelmében 30 napos tűzszünetet kell bevezetni Szíriában.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×