eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Fordulat jöhet Észak-Korea ügyében

Mun Dzse In dél-koreai államfő vasárnap Phjongcshangban fogadta a téli olimpia záróünnepségére érkezett magas rangú észak-koreai politikai küldöttség tagjait.

A találkozó, amelyet nem jeleztek előre, egy óra hosszat tartott. A nyolc tagú delegációt Kim Jong Csol, az Észak-Koreai Munkáspárt központi bizottságának alelnöke, a Korea-közi kapcsolatok északi főmegbízottja vezette.

Az eseményről a szöuli sajtó adott hírt az elnöki hivatalra hivatkozva. A tájékoztatásból kiderült, hogy találkozón Csol azt mondta:

Észak-Korea kész tárgyalni az Egyesült Államokkal.

Ezzel kapcsolatban Mun Dzse In dél-koreai elnök hangoztatta, hogy az Egyesült Államok és Észak-Korea közötti "párbeszédet minél hamarabb meg kellene tartani".

Az észak-koreai küldöttség egyetértett vele abban, hogy "az Észak és Dél közötti kapcsolatokat párhuzamosan kell javítani az amerikai-észak-koreai kapcsolatokkal".

Mun elnök üdvözölte a két Korea közötti közeledést, és hangsúlyozta a kétoldalú kapcsolatok további javításának szükségességét. Az észak-koreai küldöttség közölte, hogy Kim Dzsung Un elnök szintén elkötelezett a párbeszéd folytatása mellett.

Két év szünet után Szöul és Phenjan a múlt hónapban újította fel a kétoldalú tárgyalásokat, hogy megvitassák Észak-Korea részvételét a phjongcsangi téli olimpiai játékokon. Vasárnap a dél-koreai államfő másodszor találkozott magas rangú észak-koreai illetékesekkel két héten belül.

A vasárnapi szöuli újabb Korea-közi találkozó előtt Észak-Korea azzal vádolta meg a Donald Trump amerikai elnök vezette amerikai kormányzatot, hogy az ország ellen bevezetett legutóbbi, a korábbiaknál szigorúbb gazdasági szankciókkal fokozza a háborús válság szintjét. Történt ez annak ellenére, hogy az olimpia okán Korea-közi párbeszéd kezdődött. Phenjan szerint az Egyesült Államok a büntetőintézkedésekkel konfrontációt provokál a Koreai-félszigeten.

Észak-Korea azt is nehezményezte, hogy a phjongcshangi záróünnepségre igyekvő küldöttségüket a határon dél-koreai tiltakozók fogadták.

A KCNA észak-koreai állami hírügynökség vasárnap ugyanakkor, a külügyminisztérium közleményét idézve, azt írta, hogy az ország szeretett vezetőjének, Kim Dzsong Unnak a béke és az együttműködés iránti elkötelezettsége révén megvalósult a régóta óhajtott Korea-közi párbeszéd, a két Korea együttműködése eredményeképpen sikeresen lezajlott a téli olimpia. A történtek ellenére az Egyesült Államok az olimpiai játékok előestéjén ámokfutásba kezdett, hogy gazdasági szankcióival újabb konfrontáció és háború árnyékát vesse a Koreai-félszigetre - fogalmazott az észak-koreai külügyminisztérium.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×