eur:
392.46
usd:
362.79
bux:
65877.53
2024. február 28. szerda Ákos, Bátor
Jelentés az éhezésről: egy szomszédos ország a legveszélyeztetettebbek között

Jelentés az éhezésről: egy szomszédos ország a legveszélyeztetettebbek között

A FAO és a Világélelmezési Program jelentése szerint 815 millióan küzdenek az éhezéssel a Földön, 16 legveszélyeztetettebb ország között van egy európai is.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és a Világélelmezési Program (WFP) képviselői tájékoztatták közös jelentésükről az ENSZ Biztonsági Tanácsát. Az élelmezési helyzet a konfliktus sújtotta országokban egyre romlik, így a humanitárius segélyezés folytatása, amely révén élelemhez és megélhetési támogatáshoz jutnak az ott élők, kulcsfontosságú – áll a dokumentumban.

„Egy harmaddal nőtt azok száma, akik súlyos, válságos helyzetben vannak, és sürgősen humanitárius segítségre szorulnak” - mondta Plantek Lea, a FAO Európai és Közép-Ázsiai Regionális Irodájának kapcsolattartója.

Európából is bekerült egy ország, Ukrajna a 16 országot vizsgáló jelentésbe, mert 1,2 millió ember éhezik a szomszédban. Ezenkívül afrikai, illetve közel-keleti országok vannak a legrosszabb helyzetben. Ezekben az országokban a legsúlyosabb a helyzet:

  • Jemen (17 millió éhező)
  • Dél-Szudán (4,8 millió)
  • Szíria (6,5 millió)
  • Libanon (1,9 millió)
  • Közép-Afrikai Köztársaság (1,1 millió)
  • Ukrajna (1,2 millió)
  • Afganisztán (7,6 millió)
  • Szomália (3,1 millió)

„Van egy nemzetközi besorolás, amelyet a FAO is alkalmaz, ez öt fázisát különíti el az éhezésnek. Ezek az országok a 3-as, a 4-es vagy az 5-ös fázisban vannak, ez azt jelenti, hogy az ott élő emberek már a humanitárius segélyek mellett is alultápláltak, kevés élelemhez jutnak” - mondta Plantek Lea.

A jelentés fő megállapítása, hogy

az élelmezési válságok legnagyobb okai jelenleg a fegyveres konfliktusok,

de kisebb részben a természeti csapások, a klímaváltozás is. A konfliktusok súlyosbodása a legfőbb oka annak, hogy évtizedek javuló tendenciája után újra emelkedett az éhezők száma. A 2017-es jelentés szerint

815 millióan küzdenek éhezéssel – köztük 489 milló ember él háborús övezetben –,

míg számuk egy évvel előtte 777 millió volt.

„A válságoknak a megoldása a tartós béke fenntartása lenne, ez megfordítaná a trendet, és csökkenne azok száma, akik nem jutnak elegendő élelemhez a Földön” - mondta a FAO szakembere.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Julija Navalnaja az Európai Parlamentben: Putyin bármire képes, nem lehet vele tárgyalni
Tudósítónktól

Julija Navalnaja az Európai Parlamentben: "Putyin bármire képes, nem lehet vele tárgyalni"

"Akik azt gondolják, hogy vannak erkölcsei és szabályai, azok tévednek, mert nem egy politikussal, hanem egy rettenetes gengszterrel van dolgunk" - mondta az EP strasbourgi ülésén Alekszej Navalnij özvegye, akinek beszédét többször is vastaps szakította félbe.

Harvard-felmérés: nem számít, ha Trumpot elítélik – Fekete Rajmund az amerikai elnökválasztásról

Donald Trump volt amerikai elnök a republikánus előválasztáson fölényesen nyerte el Dél-Karolinát, így a saját államában verte meg egyetlen riválisát, Nikki Haley-t. Az előrejelzések is Trump győzelmét jósolták, de akkor miért harcol még Nikki Haley? Erről is kérdeztük Fekete Rajmundot, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont John Lukacs Intézetének tudományos segédmunkatársát.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.28. szerda, 18:00
Szenes Zoltán
professor emeritus, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Magyar Hadtudományi Társaság elnöke
Tovább ütik a forintot, közel a 393-as euró

Tovább ütik a forintot, közel a 393-as euró

Tegnap a forint öthavi mélypontra esett az euróval szemben, miután az MNB Monetáris Tanácsa 100 bázisponttal vágta az irányadó rátát. A gyengülés nem volt jelentős, ami vélhetően a kommunikációs körítésnek köszönhető: Virág Barnabás, a jegybank alelnöke a kamatdöntést követő háttérbeszélgetésen elmondta, hogy átmeneti jellegű gyorsításról van szó, a középtávú kamatpálya pedig nem változott. A gyengülés mindenesetre ezt követően szerdán is folytatódik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. február 28. 14:50
2024. február 28. 14:29
×
×
×
×