eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Jelentés az éhezésről: egy szomszédos ország a legveszélyeztetettebbek között

Jelentés az éhezésről: egy szomszédos ország a legveszélyeztetettebbek között

A FAO és a Világélelmezési Program jelentése szerint 815 millióan küzdenek az éhezéssel a Földön, 16 legveszélyeztetettebb ország között van egy európai is.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és a Világélelmezési Program (WFP) képviselői tájékoztatták közös jelentésükről az ENSZ Biztonsági Tanácsát. Az élelmezési helyzet a konfliktus sújtotta országokban egyre romlik, így a humanitárius segélyezés folytatása, amely révén élelemhez és megélhetési támogatáshoz jutnak az ott élők, kulcsfontosságú – áll a dokumentumban.

„Egy harmaddal nőtt azok száma, akik súlyos, válságos helyzetben vannak, és sürgősen humanitárius segítségre szorulnak” - mondta Plantek Lea, a FAO Európai és Közép-Ázsiai Regionális Irodájának kapcsolattartója.

Európából is bekerült egy ország, Ukrajna a 16 országot vizsgáló jelentésbe, mert 1,2 millió ember éhezik a szomszédban. Ezenkívül afrikai, illetve közel-keleti országok vannak a legrosszabb helyzetben. Ezekben az országokban a legsúlyosabb a helyzet:

  • Jemen (17 millió éhező)
  • Dél-Szudán (4,8 millió)
  • Szíria (6,5 millió)
  • Libanon (1,9 millió)
  • Közép-Afrikai Köztársaság (1,1 millió)
  • Ukrajna (1,2 millió)
  • Afganisztán (7,6 millió)
  • Szomália (3,1 millió)

„Van egy nemzetközi besorolás, amelyet a FAO is alkalmaz, ez öt fázisát különíti el az éhezésnek. Ezek az országok a 3-as, a 4-es vagy az 5-ös fázisban vannak, ez azt jelenti, hogy az ott élő emberek már a humanitárius segélyek mellett is alultápláltak, kevés élelemhez jutnak” - mondta Plantek Lea.

A jelentés fő megállapítása, hogy

az élelmezési válságok legnagyobb okai jelenleg a fegyveres konfliktusok,

de kisebb részben a természeti csapások, a klímaváltozás is. A konfliktusok súlyosbodása a legfőbb oka annak, hogy évtizedek javuló tendenciája után újra emelkedett az éhezők száma. A 2017-es jelentés szerint

815 millióan küzdenek éhezéssel – köztük 489 milló ember él háborús övezetben –,

míg számuk egy évvel előtte 777 millió volt.

„A válságoknak a megoldása a tartós béke fenntartása lenne, ez megfordítaná a trendet, és csökkenne azok száma, akik nem jutnak elegendő élelemhez a Földön” - mondta a FAO szakembere.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×