eur:
392.24
usd:
366.71
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

A büntetés ellenére indul az elnökségért Lula

A fellebbviteli bíróság súlyosbító ítélete ellenére indulni fog a brazíliai elnökválasztáson Luiz Inácio Lula da Silva volt államfő, akit korrupcióval vádolnak hazájában.

Nem sokkal az ítélethirdetés után a Lula által alapított Brazil Munkáspárt közölte, hogy újra őt fogja indítani az elnökválasztáson. Glezi Hofmann pártelnök szerint 

téved, aki azt gondolja, hogy az ítélettel "megáll az idő".

Pártja nem engedi meg, hogy ismét figyelmen kívül hagyják a demokráciát és a nép akaratát, ezért harcolni fog mindenhol, a bíróságon és az utcán egyaránt - tette hozzá.

Maga Lula a hívei előtt mondott beszédében, Sao Paulóban az hangoztatta, hogy

nem fél a börtöntől, mert ha őt le is tartóztatják, az eszméi már beférkőztek a brazil társadalom tudatába.

Emlékeztetett arra, hogy Nelson Mandela is megjárta a börtönt, mielőtt dél-afrikai elnök lett.

A fellebbviteli bíróság Lulának azt a büntetését súlyosbította szerdán, amelyet korrupció és pénzmosás miatt szabtak ki rá, de még fellebbezhet.

Az első, júliusban hozott ítélet kilenc és fél év börtönnel sújtotta a volt elnököt. Az újabb ítélet már 12 év és egy hónap elzárásról szól. A bíróság leszögezte: bizonyítva látja, hogy Lulát megvesztegette a Petrobras brazil olajvállalat. Az ezzel kapcsolatban 2014-ben indított Lava Jato (Autómosó) fedőnéven elhíresült nyomozás kiterjedt korrupciós hálózatot tárt fel, és ezzel hatalmas botrányt váltott ki Brazíliában: kiderült ugyanis, hogy számos - köztük az Odebrecht nevű - építőipari cég fizetett kenőpénzeket politikai pártoknak és befolyásos politikusoknak a Petrobras óriáscég versenytárgyalásainak megnyerése érdekében. A volt elnök állítólag 1,1 millió dollárnak megfelelő kenőpénzt kapott közvetett formában.

A vádak ellenére Brazíliában Lulát tartják az októberben tartandó elnökválasztás legnagyobb esélyesének.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×