eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Uniós eljárás indulhat Bukarest ellen is

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Frans Timmermans, a testület első alelnöke ma jelezte: a Bizottság aggodalommal figyeli az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos legújabb romániai fejleményeket. Fóris György, a Bruxinfó elemzője szerint a háttérben részben a Lengyelország elleni eljárás állhat.

"Sokkal nagyobb most a reagálási készség az uniós intézményi körökben mindarra, ami vélelmezésük szerint Kelet-Európában gyengítheti a jogállami kereteket. Ezen belül is kiemelten érzékeny terület az igazságszolgáltatás függetlenségének szavatolása" - mondta Fóris György, a Bruxinfó elemzője.

Az általános alapelvként elfogadott és az alapszerződésben is ilyen elvárásként rögzített jogállamisági funkciók fenntartásának

egyik legfontosabb tartópillére az igazságszolgáltatás függetlenségének biztosítása.

Ezen az alapon próbál szívósan fogáspontot találni, bizonyítani Lengyelország esetében is az ottani igazságügyi reformok kapcsán is.

Jelzés, de annak komoly

"Tekintettel arra, hogy már elég előrehaladott fázisban tart az ügy, ennek fényében nem engedheti meg magának, hogy ha valami hasonló történik egy másik országban, akkor azt ignorálja" - mondta Fóris György. Hozzátette:

ez az üzenet egyelőre csak egy politikai nyilatkozat, nincs szó jogi eljárásról.

Lehet rá válaszolni, ami lehet gesztusszerű vagy konfrontatív. Lépéskényszer csak akkor lesz, ha a bizottság formálisan, írásban,  a megfelelő jogszabályokra hivatkozva rámutat konkrét döntésekre és jogi aktusokra, megkérdőjelez egy konkrét intézkedést. Teszi ezt az alapszerződés őreként, és igyekszik bizonyítani azt, hogy adott esetben és adott országban az alapszerződés áttételesen vagy közvetlenül sérül.

Így indul egy eljárás, amelynek első lépései még mindig nagyon kommunikatívak, elsősorban rákérdeznek, hogy mi történik, választ és magyarázatot kérnek - mondta a Bruxinfó elemzője.

Ezzel együtt ez a politikai észrevétel borítékolja, hogy ha a román oldalon mindent változatlanul hagynak, akkor a bizottság ezzel mintegy előre bejelentette, hogy a maga részéről kénytelen lesz elindítani majd az eljárást.

Reakció

A kétkamarás bukaresti parlament házelnökei nyílt levélben válaszoltak szerdán a román igazságügyi reformmal kapcsolatos brüsszeli bírálatokra, aggasztónak nevezték, hogy az Európai Bizottságot (EB) - értékelésük szerint - félretájékoztatták a román jogalkotási folyamat átláthatóságát illetően.

Calin Popescu Tariceanu szenátusi és Liviu Dragnea képviselőházi elnök "méltányolta", hogy az EB érdeklődik a romániai igazságszolgáltatási reform iránt, ugyanakkor kölcsönös, nyílt tájékoztatást, és szoros együttműködést szorgalmaztak Brüsszellel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×