eur:
393.82
usd:
365.05
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Az iszlám radikalizálódás mérgezi a francia börtönöket

Az iszlám radikalizálódás mérgezi a francia börtönöket

Több mint egy hete tart a börtönőrök sztrájkja Franciaországban, és a helyzet egyre inkább elmérgesedni látszik. A francia lapok szerint harminc éve nem volt példa hasonló intenzitású megmozdulásra e területen.

A francia börtönőrök dühösek.

Az utóbbi hetekben egymás után, mintha összehangolt akciókról lett volna szó, több börtönben radikális iszlámra áttért elítélt támadt őrökre, több esetben súlyosan megsebesítve őket.

Betelt a pohár  hangoztatják azóta a börtönőröket képviselő szakszervezetek vezetői, akik biztonságosabb munkakörülményeket, illetve nagyobb anyagi és erkölcsi elismerést követelnek az őket felügyelő igazságügyi minisztertől.

Már évek óta köztudott, hogy a francia börtönök túlzsúfoltak és lerobbant állapotban vannak: a jelenleg közel 70 ezer elítélt közül tavaly december 1-jén több mint ezerötszázan földre tett matracokon aludtak. De most a sztrájk kapcsán az is kiderült, hogy a börtönőrök felszerelése is elavult, az érintettek követelései közé e probléma megoldása is bekerült. De ez még mindig nem a legnagyobb gondjuk.

Iszlamista térhódítás a francia börtönökben

A legégetőbb probléma az, hogy az elmúlt néhány évben megjelentek a börtönökben a radikális iszlám hitre áttért elítéltek – számukat jelenleg 1600-ra becsülik, illetve azok, akik terrorizmus miatt kerültek rács mögé. Ez utóbbiak száma tavaly decemberben 505 fő volt.

A gond az, hogy e két kategóriát, a terroristákat és az iszlámistákat a többi elítélttel együtt őrzik, márpedig e bűnözők egyes megfogalmazások szerint valósággal megmérgezik a börtönökben a levegőt, azaz másokat is radikalizálnak.

A francia kormánynak egyelőre nincs elképzelése arról, hogy mihez kezdjenek velük, vannak szakértők, akik úgy vélik, teljesen el kellene őket különíteni, mások szerint ez nem jó megoldás. Pedig a kérdés sűrgős, a következő hónapokban ugyanis további, a közel-keleti hadszíntért megjárt és onnan visszatért francia terrorista kerülhet börtönbe, tovább erősítve a jelenlegi felfordulást.

Az iszlám radikalizálódás mérgezi a francia börtönöket

Az elmúlt napokban négy francia ügyvéd beperelte a francia államot, ily módon próbálva elérni, hogy a kormány hozza haza Szíriából azokat a francia állampolgárságú dzsihadista nőket, akiket ottani kurd erők tartanak jelenleg is fogva. 

Az ügyvédek szerint a szóban forgó nőknek joguk van ahhoz, hogy francia bíróság ítélkezzen fölöttük, és ezt a jogot a francia államnak kell biztosítania.

Ha a kezdeményezés sikerrel jár, nagy esély van arra, hogy rövidesen a női börtönökben is felerősödik a radikális iszlám. 

Mindeközben a francia igazságügyi miniszter kedden 30 millió eurós, béremelésre és egyéb prémiumokra előírányzott keretet ígért a sztrájkoló börtönőröknek, ám azt a szakszervezetisek elutasították. A pénz nem elég, biztonságosabbá és vonzóvá kell tenni a szakmát, vissza kell állítani a börtönőrök tekintélyét – nyilatkozták, egyben a sztrájk további durvulását helyezve kilátásba. 

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×