eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Újabb heves vulkánkitörés jöhet órákon belül a Fülöp-szigeteken

Újabb heves vulkánkitörés jöhet órákon belül a Fülöp-szigeteken

Továbbra is vörös lávát és fekete hamut lövellt ki kedden a Fülöp-szigetek legaktívabb vulkánja, a környéken mintegy negyvenezer embert kellett kimenekíteni lakhelyéről.

A Mayon vulkán kráteréből kitörő láva elérte a 700 méteres, míg a hamufelhő a három kilométeres magasságot - közölte a helyi vulkanológiai intézet.

Hétfőn volt az eddigi leghevesebb vulkánkitörés. A hatóságok a hangos morajlásokból, az egyre hevesebben feltörő forró gázokból és a hegy oldalán nagy sebességgel leömlő lávafolyamból következtetve arra figyelmeztettek, hogy újabb heves vulkánkitörés lehet órákon vagy napokon belül. A láva mindent felperzsel, ami az útjába kerül.

A hatóságok rendőrségi őrjáratokat rendeltek el, hogy megakadályozzák az eddig evakuált lakosok visszaszivárgását otthonukba. Egy további lépésként megszüntetnék a veszélyeztetett, a hatóságok által tiltott övezetnek minősített területen a víz- és áramellátást.

A 2462 méter magas Mayon vulkán 330 kilométerre délkeletre fekszik a fővárostól, Manilától, a kókusztermesztő Albay tartományban. A turisták és hegymászók körében népszerű tűzhányó az elmúlt 500 évben mintegy ötvenszer tört ki, többször erőteljesen.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×