eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Nem támogatják Dél-Koreát szövetségesei

Kang Kjung Va dél-koreai külügyminiszter az Észak-Koreával foglalkozó vancouveri külügyminiszteri találkozón vetette fel a segélyek újraindításának lehetőséget. Szöul akkor jelezte: egyelőre nem tudja, mi lenne az ideális időpontja ennek a lépésnek.

A szállítmányok újraindítását a brit, az amerikai és a japán külügyminiszter is korainak találta - értesült a Szankei Simbun című japán napilap.

Kono Taro japán külügyminiszter, valamint brit kollégája, Boris Johnson úgy vélekedett, hogy a lépés aláásná az Észak-Koreával szemben életbe léptetett szankciókat. Rex Tillerson amerikai külügyminiszter is hevesen ellenezte a felvetést, de a konferencia résztvevői közül többen támogatták azt.

A dél-koreai külügyminisztérium nem kívánt megjegyzést fűzni az értesüléshez.

"Nem helyénvaló kommentálni olyan dolgokat, amelyek egy zárt ajtók mögötti megbeszélésen hangzottak el" - mondta No Kju Duk külügyi szóvivő egy sajtótájékoztatón. "Kang miniszter asszony kifejtette álláspontunkat az észak-koreai humanitárius segítségnyújtás kérdésében."

A szöuli kormány tavaly szeptemberben úgy döntött, hogy 8 millió dolláros (több mint 2 milliárd forintos) humanitárius segítséget nyújt Phenjannak különféle nemzetközi szervezeteken, például az Élelmezési Világprogramon (WFP) keresztül. Az északiak folyamatos provokációi miatt azonban ennek folyósítására eddig nem került sor.

Az év eleje óta azonban jelentősen csökkent a feszültség a Koreai-félszigeten, és Phenjan is több békülékeny gesztust tett. Szakértők azt várják, hogy a kapcsolatok javítása jegyében a szöuli kormány fel fogja ajánlani a segélyszállítmányok felújítását Északnak.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×