eur:
389.26
usd:
361.82
bux:
68049.98
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nőtt a prágai szállodatűz áldozatainak száma

Nőtt a prágai szállodatűz áldozatainak száma

Négyre emelkedett a hétvégi prágai szállodatűz halálos áldozatainak a száma. A Moldva-parti hotelben ketten a helyszínen életüket vesztették, két súlyosan sérült nő pedig egy nappal később a kórházban hunyt el. A tűzoltóság továbbra is vizsgálja a tűzeset körülményeit, amelyet az eddig napvilágot látott információk alapján a klímaberendezés meghibásodása válthatott ki. Kiss Balázs tudósít Pozsonyból.

A Náplavní utcában egy történelmi épületben található Eurostars David Hotel szombaton este gyulladt ki. Egy 21 éves német fiú és egy 20 éves dél-koreai lány még azelőtt életüket vesztették a lángokban, hogy a mentőegységek a helyszínre érkeztek volna.

Összesen kilenc embert kellett kórházba szállítani, köztük öt súlyos sérültet.

A prágai egyetemi kórházban vasárnap két másik nő életét sem tudták már megmenteni az orvosok, így négyre növekedett a tűzeset halálos áldozatainak a száma. A sebesültek közt holland, török és francia állampolgárságú vendégek voltak. A vasárnap elhunyt két nő állampolgárságát egyelőre nem sikerült megállapítaniuk a rendőröknek.

A szállodában a tűz keletkezésekor több mint 100 vendég tartózkodott, a tűzoltók összesen 34 embert mentettek ki, a többieknek sikerült kijutniuk a hotelből. A tűzoltósági felvételeken látszik, amint sokan az ablakon keresztül kimásztak a szálloda homlokzatára, úgy várták, hogy a tűzoltók a kosárba emeljék őket. A sértetlen vendégeket három másik prágai hotelben szállásolták el.

Egy montenegrói vendég a cseh rádiónak azt mondta, meghökkentő volt, hogy senki sem áramtalanította az épületet, miután felcsaptak a lángok. „Meghallottuk a hotel előtt megálló rendőrautók szirénáit, de akkor még nem sejtettük, hogy tűz van. Kimentünk a folyosóra, ahol viszont már sűrűn gomolygott a füst, majd visszamentünk inkább a szobába, hogy megvárjuk, míg kimentenek bennünket a tűzoltók.

Fura volt, hogy a hotelben semmilyen vészjelzést nem hallottunk. Attól féltünk, hogy berobban valami”

– írta le a történteket a montenegrói férfi.

Némelyik vendégnek az iratai is úti okmányai is a lángok martalékává vált, nekik országuk prágai nagykövetsége nyújt segítséget. A tűz szinte mindent elpusztított az épületben. Az első információk szerint a klímaberendezés meghibásodása miatt keletkezett a tűz, a füst pedig a klímaberendezésen keresztül az egész szállodában szétterjedt. A Prima televízió viszont úgy értesült, hogy a hotel belső parkolójában gyulladt ki egy autó, amelyről a lángok átterjedtek az épületre. A nyomozók a szándékos gyújtogatás lehetőségét sem zárták ki. A kárfelmérés és a tűz okának megállapítása vasárnap reggel óta tart.

A nyomozóhatóságok várhatóan csak hétfőn fejezik be a helyszínelést, majd átadják a hotelt a tulajdonosának. A szálloda a spanyol Hotusa hotellánc tulajdona. Václav Vlk, a szálloda jogi képviselője nagyon sajnálja a történteket, és részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. Úgy nyilatkozott, az épület minden tűzvédelmi és biztonsági előírásnak megfelelt, s egyelőre korainak tartotta, hogy a károk helyreállításáról beszéljen.

Az utcát, amelyikben a baleset történt, azóta újra átadták a forgalomnak, de a környéken továbbra is érezni az égett szagot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×