eur:
394.41
usd:
370.12
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

A Charlie Hebdo elleni terrortámadás áldozataira emlékeztek

Emmanuel Macron francia államfő és Anne Hidalgo párizsi polgármester részvételével megemlékeztek vasárnap a Charlie Hebdo című szatirikus hetilap és egy zsidó üzlet ellen három évvel ezelőtt elkövetett terrortámadás áldozatairól.

A megemlékezés a Charlie Hebdo volt szerkesztőségi épületénél indult az áldozatok neveinek felolvasásával. Macron és Hidalgo is egy-egy koszorút helyezett el az irodaház előtt.

Ezt követően az épület előtt a két támadó egyike által közvetlen közelről agyonlőtt rendőr emlékének is adóztak. Hasonló rendezvényt tartottak egy kóser boltban is, ahol egy harmadik elkövető négy emberrel végzett.

Két fegyveres 11 embert ölt meg

2015. január 7-én két fegyveres férfi, Said és Chérif Kouachi 11 embert lemészárolt a lap szerkesztőségében. A testvérekkel két nappal később végeztek egy rendőrségi akcióban. A Charlie Hebdo elleni merénylet másnapján Amédy Coulibaly a Párizshoz közeli Montrouge-ban megölt egy rendőrt az utcán, majd a harmadik napon túszokat ejtett egy zsidó üzletben, akik közül négyet megölt. Coulibalyval is rendőrök végeztek.

A szatirikus lap meggyilkolt munkatársai között olyan emblematikus személyek voltak, mint Cabu, Wolinski, Honoré, Tignous karikaturisták, a főszerkesztő Stéphane Charbonnier (közismertebb nevén Charb) és Bernard Maris közgazdász.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×