INFORÁDIÓ
2021. augusztus 1. vasárnap
Boglárka

olaszország

migráció

bevándorlás

európa

líbia

Tízezer, Líbiából menekülőt fogad be Európa

InfoRádió / MTI

A Líbiával kialakított humanitárius folyosókon keresztül 10 ezer menekült érkezik Európába jövőre - nyilatkozta Marco Minniti olasz belügyminiszter vasárnap a La Repubblica olasz napilapnak adott évzáró interjújában.

Marco Minniti kijelentette, 2018-ban tízezer menekült érkezik Európába humanitárius folyosókon keresztül a Róma és a líbiai nemzeti egységkormány közötti megállapodás értelmében, valamint a nemzetközi szervezetek együttműködésével.

Az olasz belügyminiszter elmondta: a líbiai migránstáborokban az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNCHR) és a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) választja majd ki azokat, akik a nemzetközi jog szerint menekültnek számítanak. Ők nem menedékkérőként, hanem menekültként érkezhetnek meg Európába - hangsúlyozta Marco Minniti.

Megjegyezte, hogy ezzel Európa déli partjain véget ér a migránsokkal teli csónakok érkezése Líbiából, hiszen a veszélyes tengeri átkelést humanitárius folyosók váltják fel, és a menekültek csoportjait repülőgépekkel viszik majd a befogadó európai országokba.

Marco Minniti hozzátette, hogy ezzel párhuzamosan már 30 ezer embert sikerült önkéntes alapon a líbiai migránstáborokból a hazájukba visszavinni, többnyire a közép-afrikai országokba, mivel nem számítottak menekültnek.

A tavaly decemberben kinevezett olasz belügyminiszter egyéves munkája legnagyobb eredményének nevezte a Líbiából induló migrációs áradat megfékezését és a humanitárius folyosók kialakítását. Idén, december 20-áig mintegy 119 ezren érkeztek a dél-olaszországi partokra, a 2016 ugyanezen időszakában mért több mint 179 ezerhez képest.

Ami a menedékkérők áthelyezését illeti Olaszországból más EU-tagállamokba, a korábban tervezett mintegy 40 ezerhez képest az utóbbi két évben 11 ezer menedékkérőt sikerült áthelyezni. Különböző források szerint a legtöbbjüket Németország, Norvégia és Svájc fogadta be.

Marco Minniti bejelentette, hogy az olasz kormány januárban újabb pénzügyi csomaggal segíti az embercsempészet útvonalán található líbiai városokat. Róma nyáron tucatnyi líbiai városnak nyújtott anyagi segítséget beruházások formájában, az illegális migráció elleni fellépésért cserébe.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018