eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Három világrekord dőlt meg egyszerre – videó

Három világrekord dőlt meg egyszerre – videó

Három világrekordot is megdönt az a kötélvasút, amely a csütöröki átadó után péntektől utasokat is szállít Németország legmagasabban fekvő sítelepére.

Egy új fejezet kezdődik a bajor Zugspitze vasútjának történetében – indul az a kisfilm, amely bemutatja az új felvonó három éves építését. A Bajor-Alpokban található Zugspitze hegység német oldalán ugyanis világrekorder kötélvasutat adtak át a nagyközönség számára.

A hegy lábánál fekvő Grainau község állomásáról rekordnak számító 1945 méter szintkülönbséget megtéve jut fel a szerelvény két kabinja a 2944 méteres tengerszint feletti magasságban lévő hegyi állomásra. A kabinok összesen 3213 métert tesznek meg, ezzel a világ legnagyobb távolságot megtevő kötélvasútját építették meg a németek. A harmadik rekord pedig, hogy a kötélpályát mindössze egyetlen egy, 127 méter magas acéloszlop támasztja alá.

1963 óta már működött a hegyen kötélvasút, de azt tavasszal leállították és most annak szerepét veszi át az új szerkezet. Hans-Georg Leitner a tervező Baucon cég ügyvezető igazgatója magyarázta el az új kötélvasút építésének szükségességét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×