INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Zenével támadnak Észak-Korea ellen

Infostart / InfoRádió
Miközben Dél-Korea és az Egyesült Államok masszív elrettentő légi-hadgyakorlat tart, a dél-koreai katonák sajátos fegyvert vetnek be az északiak ellen a két ország határán: hangszórókból "bombázzák" őket popzenével, hírekkel és időjárás-jelentésekkel.

Az amerikai és a dél-koreai légierő nagyszabású hadgyakorlattal válaszolt Észak-Korea legutóbbi rakétatesztjére. Ennek során a sztálinista rezsim egy minden eddiginél fejlettebb hordozóeszközt próbált ki, amely fokozta a háborús feszültséget.

Az amerikaiak és déli szövetségesük ezek után tartja a héten az elrettentést célzó erődemonstrációt. A gyakorlatban 230 repülőgép, köztük F-22-es Raptor lopakodó és a legújabb generációs F-35-ös vadászgépek vesznek részt. A szárazföldön és a tengeren közben 12 ezer amerikai tengerészgyalogos és tengerész támogatja a dél-koreai szövetségeseket.

Észak-Korea „őrültnek” nevezte és azzal vádolja Trump amerikai elnököt, hogy olyan helyzetet teremtett, amelyben „az atomháború szélére sodródhat a félsziget”. Közben a de facto határnak számító tűzszüneti vonal mentén sajátos fegyverrel próbálják aláásni az észak-koreai katonák harci morálját a déliek.

A térségen átfutó vonal mentén, gyakran csak méterekre állnak egymással szemben a sztálinista egyenruhát viselő északiak és a rohamsisakos-napszemüveges déliek. Utóbbiak most maximumra feltekert hangerővel híreket, propagandát és a világ más tájain is népszerű koreai popzenét, K-popot játszanak az északi szomszédoknak.

A hangszórók olyan erősen bömbölnek, hogy 24 kilométeres körzetben lehet hallani az „adásokat”. Így az északiak értesülhettek arról, hogyan szökött át egyik bajtársuk és hogyan gyógyul a lőtt sebektől, amelyeket tőlük kapott. Azt is hallgatták, hogy bélférgeket távolítottak el a szervezetéből – utalva erre az Északon uralkodó körülményekre.

Ezenkívül haza és nemzetközi híreket, rádiójátékokat és általában a gazdag Dél-Korea életébe betekintést nyújtó stúdióbeszélgetéseket játszanak le 11 helyszínről, hogy ezzel puhítsák az északi katonákat. A lélektani hadviselés eme formáját korábban 11 éven át szüneteltették a déliek, majd két éve és tavaly is elővették a fegyvert.

Bár az északi lakosság túl messze él az úgynevezett „fegyvermentes övezettől”, hogy hallhassa a déli propagandát, az északi lakosok titokban hallgatnak déli rádióműsorokat és néznek becsempészett tévésorozatokat.


A címlapról ajánljuk