eur:
392.76
usd:
365.49
bux:
66550.85
2024. április 26. péntek Ervin
Nagy katalán kérdés: rabok legyünk, vagy szabadok?

Nagy katalán kérdés: rabok legyünk, vagy szabadok?

A spanyol legfelsőbb bíróság visszavonta az európai elfogatóparancsot a Brüsszelben tartózkodó Carles Puigdemont volt katalán elnök és leváltott kormányának négy tagja ellen. Az InfoRádiónak nyilatkozó szakértő szerint ez még nem az a fordulat, amire sokan számítanak a december 21-én esedékes választás előtt.

Nehéz eldönteni, hogy a katalán kormánytagoknak az az érdekük, hogy szabadlábra kerüljenek vagy az, hogy börtönben maradjanak - mutatott rá a helyzet összetettségére Nagy Sándor Gyula, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója.

"A katalán kormányfő és társai elleni európai elfogatóparancs visszavonása mellett elutasították a kormány már előzetes letartóztatásban ülő tagjainak azt a kérelmét, hogy a kampány előtt engedjék őket szabadon. A bíróság továbbra is következetesen eljár ellenük, és alkalmazza a spanyol alkotmányt, vagyis a tettüket továbbra is bűncselekménynek tartják, és az eljárás tovább folyik" - mondta a szakértő, és hozzátette, szerinte a katalán nép választási preferenciáit nem befolyásolják ezek a döntések. Az előzetes felmérések azt mutatják, hogy nagyon megosztott a társdalom, és a választáson nem tud majd egyértelmű győztesként kijönni a függetlenségpárti oldal.

"Nagyjából 45 százalékos eredményt fognak elérni a függetlenségpárti pártok, hasonló eredményt a spanyol egység mellettiek, és lesz az 5-10 százalékos Podemos, amely a mérleg nyelve lehet. Ők nem állnak ki sem az egység, sem a függetlenség mellett, azzal kampányolnak, hogy meg kell adni a lehetőséget a katalánoknak, hogy eldöntsék, hogyan szeretnének élni. Ez elég hívószó arra, hogy ők dönthessék majd el, ki alakítson kormányt" - tippelte mega  választások várható eredményét Nagy Sándor Gyula.

A spanyol gazdaság visszaesése már nem érdekli a katalán szavazókat, mert ők most érzelmi alapon, és nem gazdasági előrejelzéseket vagy kormányprogramokat olvasva döntenek - tette hozzá a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója, aki szerint erőszakot egyik oldal sem fog alkalmazni, mert az senkinek sem áll az érdekében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Szécsényi Bálint: már nem a 10-12 százalékos hozam a normalitás, hanem a 6-7 százalék

Szécsényi Bálint: már nem a 10-12 százalékos hozam a normalitás, hanem a 6-7 százalék

A befektetők hozzászoknak akár egy alacsony, akár egy magas kamatszinthez, miközben a piaci körülmények már megváltoztak. Amire pedig megszokják a megváltozott (jelen esetben magasabb) kamatszintet, akkor az már nem elérhető számukra. Korábban azzal kellett küzdeni, hogy mindenki fektesse be a pénzét, ne hagyja parlagon, most pedig arról kell meggyőzni a befektetőket, hogy nem a 10-12 százalék a normalitás, hanem a 6-7 százalék, mondta el a Portfolio-nak Szécsényi Bálint. Az Equilor elnök-vezérigazgatójával a megváltozott befektetési környezetről, a mesterséges intelligencia, a forintgyengülés és az infláció hatásairól, és a hazai befektetési szolgáltatók közötti versenyről is beszélgettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×