eur:
369.04
usd:
344.82
bux:
48800.45
2023. június 7. szerda Róbert
Így lehetne megállítani Észak-Koreát

Így lehetne megállítani Észak-Koreát

Ötnapos légi hadgyakorlatba kezdett az Amerikai Egyesült Államok és Dél-Korea. 230 harci repülő és 12 ezer amerikai katona vesz részt a gyakorlaton. Csoma Mózes, az ELTE Koreai Tanszékének vezetője az InfoRádiónak elmondta, az észak-koreai rakétatesztekre válaszul egyre gyakoribbak a hadgyakorlatok, egyik fél sem fogadja meg a kínai-orosz javaslatot és áll el a provokációtól.

Gyakran elhangzanak olyan figyelemfelkeltő megjegyzések a közös dél-koreai–amerikai hadgyakorlatok idején, hogy ilyen nagyságúak korábban még nem voltak - hívta fel a figyelmet az ELTE Koreai Tanszékének vezetője. Csoma Mózes megjegyezte, az kétségkívül igaz, hogy az elmúlt másfél évben sűrűbben tartanak ilyen gyakorlatokat, amelyekkel próbálnak nyomást gyakorolni az észak-koreai rezsimre.

„Nem szabad elvonatkoztatni attól, hogy a múlt héten lezajlott egy észak-koreai rakétateszt, az eddigi legfejlettebb rakétatípusukkal.”

Az amerikai–dél-koreai hadgyakorlat hivatalos közleménye szerint egy észak-koreai atomtámadásra adott választ gyakorolják - idézte fel Csoma Mózes, hozzátéve, hogy az

észak-koreai hírügynökség az ilyen közös hadgyakorlatokat agresszívnak, támadó jellegűnek szokta minősíteni.

„Kínai, valamint orosz részről érvényben van egy olyan javaslat a szemben álló felek - Észak-Korea és az Egyesült Államok - részére, hogy mindkét fél tegyen egy lépést hátrafelé. Észak-Korea függessze fel az erődemonstrációit, nukleáris próbarobbantásait, az Egyesült Államok és Dél-Korea pedig az egyre gyakoribb hadgyakorlatait.”

Csoma Mózes meglátása szerint is

ez az egyetlen olyan javaslat, amellyel megnyugtatóan lehetne kezelni a helyzetet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Vihar előtti csend uralkodik a tőzsdéken

Vihar előtti csend uralkodik a tőzsdéken

A hét korábbi részében nem igazán láttunk határozott mozgásokat a tőzsdéken, és úgy látszik, hogy az amerikai adósságplafon-megállapodás utáni rali lendülete mostanra gyakorlatilag teljesen kifulladt. Ezzel párhuzamosan a befektetők már inkább az új impulzusokra várnak, ilyen lehet az amerikai jegybank jövő heti kamatdöntése, ahol a piac széles körben arra számít, hogy a Fed most már szünetelteti a kamatemeléseket – ehhez képest egy meglepő lépés például hozhatna nagyobb mozgást piacon, de alapvetően inkább a jegybanki kommunikáció lesz fontos. Viszont a mai naphoz visszatérve, az ázsiai tőzsdéken vegyes mozgásokat láttunk, miután az országból érkező külkereskedelmi adatok további lassulást mutattak. Ami pedig ez európai piacokat illeti, a mozgások irány itt sem egyértelmű, csupán kis elmozdulások láthatók a vezető indexeken. Ezzel szemben az USA-ban mérsékelt emelkedés látszik a szerdai kereskedésben, főleg a Nasdaq kapott új erőre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×