eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Így lehetne megállítani Észak-Koreát

Így lehetne megállítani Észak-Koreát

Ötnapos légi hadgyakorlatba kezdett az Amerikai Egyesült Államok és Dél-Korea. 230 harci repülő és 12 ezer amerikai katona vesz részt a gyakorlaton. Csoma Mózes, az ELTE Koreai Tanszékének vezetője az InfoRádiónak elmondta, az észak-koreai rakétatesztekre válaszul egyre gyakoribbak a hadgyakorlatok, egyik fél sem fogadja meg a kínai-orosz javaslatot és áll el a provokációtól.

Gyakran elhangzanak olyan figyelemfelkeltő megjegyzések a közös dél-koreai–amerikai hadgyakorlatok idején, hogy ilyen nagyságúak korábban még nem voltak - hívta fel a figyelmet az ELTE Koreai Tanszékének vezetője. Csoma Mózes megjegyezte, az kétségkívül igaz, hogy az elmúlt másfél évben sűrűbben tartanak ilyen gyakorlatokat, amelyekkel próbálnak nyomást gyakorolni az észak-koreai rezsimre.

„Nem szabad elvonatkoztatni attól, hogy a múlt héten lezajlott egy észak-koreai rakétateszt, az eddigi legfejlettebb rakétatípusukkal.”

Az amerikai–dél-koreai hadgyakorlat hivatalos közleménye szerint egy észak-koreai atomtámadásra adott választ gyakorolják - idézte fel Csoma Mózes, hozzátéve, hogy az

észak-koreai hírügynökség az ilyen közös hadgyakorlatokat agresszívnak, támadó jellegűnek szokta minősíteni.

„Kínai, valamint orosz részről érvényben van egy olyan javaslat a szemben álló felek - Észak-Korea és az Egyesült Államok - részére, hogy mindkét fél tegyen egy lépést hátrafelé. Észak-Korea függessze fel az erődemonstrációit, nukleáris próbarobbantásait, az Egyesült Államok és Dél-Korea pedig az egyre gyakoribb hadgyakorlatait.”

Csoma Mózes meglátása szerint is

ez az egyetlen olyan javaslat, amellyel megnyugtatóan lehetne kezelni a helyzetet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×