eur:
393.8
usd:
365.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Babiš már tudja, kivel fog kormányozni

Babiš már tudja, kivel fog kormányozni

Andrej Babiš már eldöntötte, kivel alakítja meg kormányát. A cseh választások győztese szerint a végrehajtó hatalmat az ANO mozgalom tagjai és független szakemberek viselik majd. Babiš ugyan Miloš Zeman elnök feltétlen támogatását élvezi, a képviselőházban azonban még mindig nincs elegendő támogatója.

Megalakult a kétkamarás cseh parlament új összetételű alsóháza, a képviselőház. A 200 tagú testület képviselői az alakuló ülés kezdetén letették az esküt, és jóváhagyták a jelölő és mandátumvizsgáló bizottságot. A parlament új elnökéről várhatóan szerdán szavaznak a képviselők. A tisztségbe a választási győztes ANO mozgalom saját képviselőjét, Radek Vondráčeket jelölte. Ellenjelölt nincs.

Az új parlamenti alsóház megalakulása és elnökének megválasztása politikailag azért rendkívül fontos, mert a lehetséges három kormányalakítási kísérletre az első két esetben az államfő, a harmadik esetben pedig a képviselőház elnöke ad megbízatást. Miloš Zeman köztársasági elnök már korábban közölte, hogy Andrej Babišt, az ANO elnökét kormányfőnek nevezi ki, és kormányalakítással bízza meg. Zeman azt is nyilvánvalóvá tette, hogy az első sikertelen kísérlet esetén a második körben szintén Babiš kapja ezt a megbízatást.

Andrej Babiš közben azt állítja, összeállt a kormánya. Annak ellenére, hogy a sajtó már azt találgatja, hogy kik kerülnek majd a miniszteri székekbe, az ANO mozgalom vezetője egyelőre nem mutatta be őket.

„Elsőként az elnök úrnak mutatom be a kormányt” – mondta Babiš, aki elutasítja az őt érő bírálatokat, melyek szerint feladta annak lehetőségét, hogy támogatást szerezzen a kormányalakításhoz, és hogy igazából nem érdekli a koalíciós együttműködés lehetősége. Babišnak további huszonkét szavazat hiányzik kormánya támogatottságához. Úgy néz ki azonban, egyelőre csak tizenöt voksa van a kommunistáktól. Pavel Kováčik elmondása szerint, aki a kommunista párt képviselőcsoportjának elnöke, az is csak feltételesen. „Azt mondjuk, hogy legrosszabb esetben tolerálni tudjuk az ilyen kormányt, mivel az ANO mozgalom programja összeegyeztethetetlen a nézeteinkkel” – mondta Kováčik.

További szavazatokat Babiš a populista Tomio Okamura vezette SPD-n belül gyűjthetne. Egyelőre azonban azt állítja, hogy az együttműködés sem az SPD-vel, sem a kommunista párttal nem jöhet számításba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×