eur:
393.72
usd:
364.77
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Madridba érkezett Antonio Ledezma szökött venezuelai ellenzéki vezető

Madridba érkezett szombaton Antonio Ledezma szökött ellenzéki vezető, aki 2015 óta volt házi őrizetben hazájában.

A hatvankét éves politikus pénteken Venezuelából előbb Kolumbiába menekült, ahonnan repülőgépen eljutott Madridba. A politikust a repülőtéren felesége és gyerekei fogadták, megjelent Andres Pastrana egykori kolumbiai elnök is.

Érkezésekor kijelentette: "Spanyolországban szabadnak érzem magam". Mint mondta, jövőbeni külföldi körútján táplálni kívánja a reményt honfitársaiban, hogy kijussanak a jelenlegi rendszer által rájuk kényszerített helyzetből. Venezuelát "narkodiktatúrának" nevezte. Ez szerinte olyan rendszer, amely erőszakot alkalmaz az intézményekkel szemben, választási csalásokat követ el, börtönbe zár ellenzéki politikusokat, ráadásul fenyegeti ez utóbbiak családját.

Hangoztatta: harcolni kíván a szegénység ellen. Felidézte, milyen fájdalmat okozott neki, amikor nap mint nap gyerekeket és asszonyokat látott a szemétben guberálni. Mindezt a világ legnagyobb olajtartalékokkal rendelkező országában, amelyet olyan kormány vezet, amely eltékozolta ezt a felbecsülhetetlen kincset, és ahol több mint 600 milliárd amerikai dollárt loptak el - fogalmazott.

Szólt arról is, hogy reményei szerint találkozhat Mariano Rajoy spanyol kormányfővel. Mint mondta, Venezuela teljesen összeomlott.

Hozzátette: azért menekült el, mert attól tartott, arra kényszerítik majd az ellenzéket, hogy folytassa a tárgyalásokat a kormánnyal. Elmondta: sikerült kijátszani az őrök figyelmét, akik a nap 24 órájában figyelték a házát, sikerült számos rendőrségi ellenőrzőponton átjutni, és hosszadalmas autózással eljutni Kolumbiába.

A kolumbiai bevándorlási hivatal tisztviselői szerint Ledezma a két ország közötti Simon Bolívar hídon keresztül jutott be az országba, legálisan.

Ledezma korábban a venezuelai főváros polgármestere volt, a Népakarat nevű jobboldali ellenzéki párt egyik vezető személyisége. Három évig börtönben raboskodott a 2014-es utcai tüntetésekben játszott szerepéért, később, 2015-ben házi őrizetbe helyezték. Azzal vádolták, hogy államcsínnyel akarta megbuktatni Nicolás Maduro államfőt.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×