INFORÁDIÓ 
2020. október 24. szombat
Salamon

lettország

tüntetés

oktatási törvény

kisebbség

idegen nyelv

Tüntetnek az oktatás nyelve miatt Lettországban

InfoRádió / MTI

Több százan tiltakoztak csütörtökön a lett fővárosban, Rigában a Karlis Sadurskis lett oktatás- és tudományügyi miniszter által több hete előterjesztett reformjavaslat ellen, amelynek értelmében a nemzetiségi iskolák három éven belül fokozatosan áttérnének csaknem minden tantárgy lett nyelven történő oktatására.

Csütörtökön "Fénysugár a sötétség ellen" jelmondat alatt több százan vonultak az oktatás- és tudományügyi minisztérium épületétől a kormány székházához. A résztvevők kezében olyan feliratok voltak láthatóak, mint "El a kezekkel az orosz iskoláktól", "Nem a gyerekeink asszimilációjára", "Az anyanyelven történő oktatás alapvető emberi jog", "A szuverén hatalom a népé. Mi vagyunk a nép! Mi döntünk!", "Megállj a népirtásnak!", és "A kormány célja - minél rosszabb, annál jobb".

A tiltakozó felvonuláson az iskolások és szüleik mellett részt vettek az Orosz Iskolavédelmi Törzs, a Lettországi Orosz Szövetség párt, az Emberi Jogok Lett Bizottsága, a Lettország Orosz Közössége és a Lett Antifasiszta Bizottság nevű szervezetek aktivistái is. A tüntetők az "El a kezekkel az orosz iskoláktól!" jelmondatot skandálták a felvonulás alatt.

Karlis Sadurskis néhány hete olyan reformjavaslatot terjesztett elő, amelynek értelmében a nemzetiségi iskolák három éven belül fokozatosan áttérnének csaknem minden tantárgy lett nyelven történő oktatására. A tervezetet a lett kormánykoalíció támogatta, és a lett államfő is a tantárgyak lett nyelven történő oktatására való fokozatos áttérés mellett szállt síkra a nemzetiségi iskolákban. Juris Jansons lett emberi jogi ombudsman pedig kijelentette: már régen át kellett volna térniük a lett nyelvű oktatásra a Lettországban működő nemzetiségi iskoláknak.

Ennek értelmében az ország legnagyobb nemzetiségéhez, az oroszhoz tartozó diákok csak a saját anyanyelvüket, az irodalmat, valamint a kultúrával és történelemmel kapcsolatos tantárgyakat tanulnák anyanyelvükön. Lettországban, ahol a népesség csaknem egyharmada orosz anyanyelvű, az orosz nyelvet idegen nyelvként tartják nyilván.

A balti országban már volt egy ehhez hasonló kezdeményezés 2004 őszén, amely végül tömegtüntetésekhez vezetett. Ennek nyomán kétnyelvű oktatási rendszert vezettek be, amelynek értelmében az orosz nemzetiségi középiskolákban a tantárgyaknak 40 százalékát lehet orosz nyelven tanítani.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018