eur:
393.82
usd:
365.52
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Puigdemont egységre szólította fel a függetlenséget támogató pártokat

Carles Puigdemont leváltott katalán elnök szombaton Brüsszelben egységre szólította fel a katalán függetlenségpárti pártokat a december 21-i regionális választásokon.

"Eljött az egyesülés pillanata minden demokrata számára. Katalóniáért, a politikai foglyok kiszabadulásáért és a (katalán) köztársaságért" - írta a gazdag északkelet-spanyolországi autonóm tartomány volt vezetője Twitter-oldalán.

Puigdemont előző este az RTBF belga televízióban közölte, hogy "kész" indulni a katalán függetlenség október 27-i kikiáltása után a katalán vezetést menesztő és a tartományt a spanyol kormány fennhatósága alá helyező Mariano Rajoy spanyol kormányfő által kiírt előrehozott választásokon.

A mikroblog portálra kitett üzenetében Puigdemont egy petícióra (Llistaunitaria.cat) vonatkozó hivatkozást is közölt, amelyben "egységes függetlenségpárti választási lista" létrehozására szólítanak fel. A petíciót szombaton 14 óráig több mint 32 ezren írták alá.

A Belgiumba menekült Puidgemont és leváltott kormányának négy minisztere ellen az ellenük emelt vádak - lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények - miatt péntek este a spanyol központi büntetőbíróság európai elfogatóparancsot adott ki.

A madridi bíróság csütörtökön kihallgatásuk után előzetes letartóztatásba helyezte a Puigdemont-kabinet nyolc tagját, közöttük Oriol Junqueras alelnököt. Egy kilencedik kormánytag, aki a függetlenség kikiáltása előtt lemondott, óvadék ellenében szabadlábon védekezhet.

Carles Puigdemont pártja, a konzervatív függetlenségpárti Európai Katalán Demokrata Párt (PDeCAT) a közvélemény-kutatások szerint a 4. vagy az 5. helyre számíthat a december 21-i választásokon.

A PDeCAT és a függetlenségpárti baloldali Katalóniai Köztársasági Baloldal (ERC) Együtt az Igenért (Junts pel Sí) néven pártszövetséget alkotva kormányoztak Katalóniában 2015-től október 27-i leváltásukig. A két szövetséges között azonban az elmúlt hónapokban feszült volt a viszony, és a legfrissebb felmérések szerint a választások nagy esélyesének számító ERC erőpozícióban van.

Az ERC vezetője, Oriol Junqueras pénteken közzétett cikkében a külön listák mellett foglalt állást. A párt szombaton ülésezik és várhatóan döntést hoz a kérdésben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×