eur:
393.75
usd:
365.14
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Lavinát indítottak el Trump szavai

Donald Trumpnak a himnusz alatt térdelő futballistákat bíráló szavai óriási felháborodást váltottak ki a profi amerikaifutball-liga (NFL) játékosainak és klubvezetőinek körében, s a vasárnapi játéknapon minden meccsen tiltakoztak az elhangzottak ellen.

Az Egyesült Államok elnöke pénteken nyilvánosan beszélt arról, hogy a csapattulajdonosoknak ki kellene rúgniuk azokat a játékosokat, akik a meccsek előtt a himnusz alatt letérdelnek. Az elnök vasárnap - tovább súlyosbítva a helyzetet - azt írta közösségi oldalán, hogy gyorsan megszűnnének a térdelések, ha válaszul a szurkolók tüntetőleg nem mennének ki a meccsekre.

Trump bírálata láthatólag visszafelé sült el, ugyanis vasárnap a játékosok nagy többsége valamilyen formában tiltakozott az ellen. Voltak csapatok, amelyek ki sem mentek a himnuszra a meccsük előtt, ahol pedig "időben" kivonultak a pályára, a futballisták többsége térdelt vagy ült, megint más együtteseknél a játékosok összekulcsolt karral jelezték, hogy támogatják egymást és kiállnak társaikért.

A klubtulajdonosok is felháborodásuknak adtak hangot, külön hangsúlyozva, hogy tiszteletben tartják futballistáik véleményét, és senkit nem büntetnek, amiért kiáll azért, amiben hisz.

"Azt hiszem, picivel több bölcsességre lenne szükségünk abból az irodából. Talán durván hangzik, de ezt gondolom" - fogalmazta meg talán legsarkosabban véleményét Sean Payton, New Orleans Saints vezetőedzője. "Én azt szeretném, hogy az, aki azt a hivatalt betölti, az egyik legokosabb ember legyen. Viszont úgy tűnik, ő bármikor kinyitja a száját, csak megosztja ezt az országot, és nem egyesíteni próbálja."

Ugyanakkor továbbra is akad olyan, aki nem ért egyet a himnusz alatti tiltakozással, ilyen például Drew Brees, a Saints klasszis irányítója. Azt azonban ő is hangsúlyozta vasárnap, hogy egyetért társaival, mert "Trump szavai nem méltóak az Egyesült Államok elnökéhez".

A térdelés az előző szezonban kezdett elterjedni a ligában. A színes bőrű játékosok egy része így próbálta kifejezni azt a véleményét, hogy az országban erős rasszizmus tapasztalható.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
×
×
×
×