eur:
393.77
usd:
364.94
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Angela Merkelt a királykobrája is segítette a választás előtt

Angela Merkelt a királykobrája is segítette a választás előtt

A világ legbefolyásosabb politikusnője mögött is egy nő áll. Az 54 éves Beate Baumann huszonöt éve árnyékként követi a német kancellárt. Hivatalosan az irodavezetője, de jóval több ennél: ő Merkel legfőbb bizalmasa, politikai tanácsadója. Árnyéknak vagy fantomnak szokták nevezni, nem ritkán királykobrának.

Ha Angela Merkel a világ legbefolyásosabb nője, akkor egy Beate Baumann nevű német nő bátran pályázhat a második helyre. Ő a német kancellár legfőbb bizalmasa, titkainak tudója, aki már 25 éve Merkel legközelebbi munkatársa. Ha Angela Merkel a vasárnapi német választások után immár negyedszer lesz kancellár, rajta kívül még egy embernek biztosan lesz helye az új német vezetésben: Beate Baumannak - írja az Index.

A királykobra

Az átlagos kinézetű, Merkelhez hasonlóan nadrágkosztümöt viselő középkorú nő néha-néha feltűnik a kancellár nyilvános programjain vagy CDU-s pártrendezvényeken, de mindig a háttérben marad. Beszédet soha nem mond, interjút nem ad. Beate Baumann személye köré már szabályos legendákat költött a sajtó.

Néha szellemként jelenik meg a színfalak mögött, de mire újra odanéz az ember, már el is tűnt. Merkel beszédei közben néha mimikával és gesztusokkal ad jelzéseket a kancellárnak.

Angela Merkelt a királykobrája is segítette a választás előtt

Ha a kancellár sikert ér el, neki is gratulálni szoktak. Ha bárhol megjelenik, sokan szeretnének beszélni vele, mert azt gondolják: amit az ő fülébe súgnak, azt Merkel is hallja.

Ha Merkel elutazik, naponta többször beszélnek telefonon.

Ott van a legbelsőbb körben tartott, zártkörű megbeszéléseken. Figyeli, ki beszél és mit mond, és néha ezt-azt feljegyez magának. A CDU-n belüli rossz nyelvek szerint ilyenkor bizonyos emberek neve mellé vagy szmájlit rajzol, vagy halálfejet. Nem véletlenül nevezik ezt a titokzatos nőt árnyéknak, fantomnak, de hívták már Raszputyinának és királykobrának is.

Kerüli a sajtót

Mindig dühösen tiltakozik az ellen, ha a sajtó néhanapján lefényképezi. Ilyenkor azt mondja: ő nem közszereplő, nem választott politikus. Hivatalos beosztása szerint ő csak a kancellári hivatal irodavezetője, ami egy köztisztviselői állás. Mégis mindenki tudja, hogy Merkel árnyéka jóval több ennél: komoly befolyása van a német politikára és személyesen Merkelre is.

Ha a párt vagy a kormány belső köreiben mozgó politikusokat faggat róla a sajtó, hirtelen mindenki feszültté és szűkszavúvá válik. Még a legmagasabb szinten álló politikusokból is csak olyan mondatok húzhatók ki, amik szinte mindig pont-pont-ponttal végződnek: "igen, Baumann valóban nagyon hozzáértő..., hatékony... befolyásos..., szakszerű..., távolságtartó, de kedves...." Utóbbi kifejezések szinte mind illenek Merkelre is.

Mintha csak a kancellár klónjáról beszélnének.

Baumannról mindenki csak a neve elhallgatását kérve mer néhány félszeg mondatot mondani. Egy 2007-es cikkben a Stern riporterének egy CDU-s politikus azzal zárta le a beszélgetést, hogy nem akar többet mondani, mert Baumann úgyis megpróbálja majd megtudni, ki fecsegett róla, elég paranoiás ugyanis, és igazán veszélyes tud lenni.

A nem rosszindulatú jellemzések közben úgy írják le, hogy gyakran mosolyog, megenged magának egy-két viccet, de aztán összekapja magát, és irány vissza a munkába, mert az a legfontosabb.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×