eur:
368.63
usd:
344.51
bux:
48800.45
2023. június 7. szerda Róbert

Észak-Korea kiakadt a hadgyakorlaton

Megkezdődött az éves rendszerességgel megtartott amerikai-dél-koreai hadgyakorlat. Észak-Korea még vasárnap figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy ne öntsön olajat a tűzre a hadgyakorlat megtartásával.

Az idei Ulchi Freedom Guardian fedőnevű amerikai–dél-koreai katonai manőver alapvetően egy számítógépes szimuláció, amelyben 50 ezer dél-koreai és 30 ezer amerikai katona is részt vesz. A gyakorlatban nincs éleslövészet, harckocsik sem végeznek hadmozdulatokat, legfőképpen főtisztek vesznek részt benne, akik számítógépek előtt ülve gyakorolják, miképpen kell szembeszállni az ellenséggel, és hogyan hozzanak meg egyes döntéseket. A szövetségesek közlése szerint a gyakorlat kifejezetten védelmi jellegű.

Ez utóbbit erősítette meg Mun Dzse In dél-koreai államfő is, aki óva intette Észak-Koreát, hogy az amerikai-dél-koreai gyakorlat ürügyén provokációkat kövessen el. Mint hangoztatta,

a manővernek nem célja a feszültség fokozása a Koreai-félszigeten.

A fő szempont a védelmi készültség ellenőrzése, az emberi életek és értékek megvédése.

Az elnök hangoztatta, "Észak-Koreának meg kell értenie, hogy újra és újra megismételt provokációi miatt kell megtartani az amerikai-dél-koreai védelmi gyakorlatokat".

Annak ellenére, hogy Észak-Koreát az évek óta szokásos módon előre értesítették a résztvevők a manőverek kezdetéről, a hadgyakorlat

dühödt reakciót váltott ki a kommunista ország vezetéséből,

amely óva intette az Egyesült Államokat a művelet megtartásától.

Phenjan az ország megszállásának főpróbájaként tekint a gyakorlatra, amely szerinte előidézheti, hogy "ellenőrizhetetlen szakaszba kerül a nukleáris háború". Az észak-koreai állampárt lapjának, a Rodong Szinmunnak a publicistája vasárnap megjelent cikkében úgy fogalmazott, hogy "a közös hadgyakorlat a velünk szembeni ellenségesség legközvetlenebb kifejezése, és senki nem tudja garantálni, hogy a gyakorlatból nem lesznek valóságos harcok".

A rendszeres amerikai-dél-koreai hadgyakorlatok minden évben növelik a feszültséget a Koreai-félszigeten, ahol mára amúgy is rendkívül puskaporossá vált a légkör Észak-Korea januári, negyedik kísérleti atomrobbantása és újabb rakétakísérletei nyomán. Másfél hete már katonai akcióval is megfenyegette egymást Észak-Korea és az Egyesült Államok.

A dél-koreai–amerikai közös hadgyakorlattal párhuzamosan Japánban is folytatódik a közös amerikai-japán hadgyakorlat.

Címlapról ajánljuk
Úristen! Legalább 12 ezerszer

Úristen! Legalább 12 ezerszer

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság legfrissebb kutatása a magyar rádiók zenei repertoárját és a zenei toplistákat vizsgálta a médiaszolgáltatók adatai alapján.

Új részletek a háború vitatott szabotázsakciójáról

A Fehér Ház már hónapokkal az Északi Áramlat gázvezetékek felrobbantása előtt tudott egy készülő szabotázsról. A tippet, hogy közvetlenül az ukrán főparancsnoknak jelentő ukrán katonák terveztek támadást, egy európai titkosszolgálat adta a CIA-nek.
Nincs augusztus Corvin (Palace) nélkül

Nincs augusztus Corvin (Palace) nélkül

Corvin Palace néven nyit meg augusztus végén a felújított Corvin Áruház a budapesti Blaha Lujza téren, az eredeti állapotban helyreállított homlokzatot takaró háló kedden ünnepélyes keretek között került le az épületről.
VIDEÓ
Putyin: ez terrorizmus!

Putyin: ez terrorizmus!

Kijev a Nyugat ösztönzésére tovább élezi a helyzetet, háborús bűncselekményeket és terrorista módszereket alkalmaz, amire a kahovkai vízerőmű elleni támadás is példa - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök török hivatali partnerével, Recep Tayyip Erdogannal szerdán folytatott telefonbeszélgetése során. A Kreml sajtószolgálatának közleménye szerint Putyin felhívta Erdogan figyelmét arra, hogy az incidens nagyszabású környezeti és humanitárius katasztrófához vezetett.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×