eur:
384.35
usd:
353.44
bux:
69781.99
2024. május 28. kedd Csanád, Emil
Nagyon veszélyesek: ENSZ fegyvertilalmat akarnak az új, automata gyilkos robotokra

Nagyon veszélyesek: ENSZ fegyvertilalmat akarnak az új, automata gyilkos robotokra

Attól fél a technivlág, hogy nagyon közel lehet az a nap, amikor autonóm robotok fogják gyilkolni a katonákat és a civileket. Korábbi adatok szerint közel 300 tudós és legalább hat állam dolgozik az emberi közreműködés nélküli robotfegyverek kifejlesztésén.

Pandora szelencéjét jelentik ezek a gépek - véli a mesterséges intelligencia 116 kiválósága, köztük Elon Musk Tesla-vezér és Mustafa Suleyman, a Google DeepMind mesterséges intelligencia-fejlesztés társalapítója. Azt szeretnék elérni, hogy a mesterséges intelligenciát ne lehessen a fegyverfejlesztésben használni - írta a BBC News.

Az "önjáró", vagyis a célpontokat emberi beavatkozás nélkül kiválasztó, megcélzó és adott esetben elpusztító robotok kifejlesztése ugyanis potenciális veszély, hiszen diktátorok és terroristák kezében civilek és katonák ellen fordíthatóak, ráadásul meghekkelhetőségük is váratlan veszélyeket hordoz magában.

És ha egyszer Pandora szelencéje kinyílik, nehéz lesz újra bezárni, vagyis létrehozzák ezeket a profi gyilkos robotokat, nehéz lesz kontrollálni a használatukat.

A 116 aláíró szerint nagyon kevés idő áll rendelkezésre a cselekvésre, ezért azt szeretnék, hogy a mesterséges intelligenciát használó robotok használatának tilalma kerüljön bele az ENSZ hagyományos fegyverekről szóló egyezményébe.

Az ENSZ-nek a témával foglalkozó munkacsoportja hétfőn találkozott volna az ügyben, de novemberre halasztották a tanácskozást.

A mostani tiltakozás nem az első: 2015-ben több mint 1000 szakértő, tudós és kutató írt levelet a mesterséges intelligenciával felszerelt, automatikus robotok kifejlesztése ellen.

2016-ban a Világgazdasági Fórumon is előkerült a tiltakozás témája.

Nagyon veszélyesek: ENSZ fegyvertilalmat akarnak az új, automata gyilkos robotokra

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.28. kedd, 18:00
Ungár Péter
az LMP társelnöke és EP-listavezetője
Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Az angol tőzsde mellett az amerikai piacokon sem volt tegnap kereskedés, a magyar tőzsde azonban összességében felülteljesítő volt a nemzetközi átlaghoz képest, a nap végére új történelmi csúcsra emelkedett a BUX index. Gazdasági adatok tekintetében ma az Egyesült Államokban egy fontos ingatlanindexet és egy fogyasztói hangulatindexet publikálnak, ezek lehetnek hatással a hangulatra. Ami az előzetes adatokat illeti, felemás hangulatban indulhat a kereskedés a kontinenstőzsdéin. Izgalmas fejlemények zajlanak a kriptopiacon, mintegy 42 830 bitcoint adott el egy, még 2014-ben csődbe ment japán kriptotőzsde.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×