eur:
393.91
usd:
368.6
bux:
66294.91
2024. április 25. csütörtök Márk

Újabb pofon a bevándorlási rendeletnek

Az amerikai legfelsőbb bíróság szerdán elutasította Donald Trump elnöknek azt a kérését, hogy nyilvánítsa semmisnek egy hawaii bírónak azt a korábbi döntését, amelynek értelmében amerikai állampolgárok nagyszüleit nem lehet kitiltani az országból.

A bíróság ugyanakkor lehetővé teszi a Trump-kormányzat számára, hogy megerősítse a hawaii bíró által ugyancsak megkérdőjelezett beutazási tilalmat, amennyiben az a szokásos jogi úton, egyéni elbírálás alapján történik.

A washingtoni legfelsőbb bíróság júniusban jóváhagyta az elnök által elrendelt beutazási tilalmat Irán, Líbia, Szomália, Szudán, Szíria és Jemen vízummal nem rendelkező állampolgáraival szemben, azzal a kitétellel, hogy nem lehet kitiltani az országból azokat, akik "jóhiszemű kapcsolatban állnak" természetes vagy jogi személyekkel az Egyesült Államokban.

Ezt a Fehér Ház a természetes személyek esetében úgy értelmezte, hogy a közeli családtagoktól nem tagadható meg a beutazás pusztán állampolgárságuk miatt. Ezen házastársat, szülőt és testvért értettek, de a nagyszülőkkel szemben már alkalmazták a beutazási tilalmat.

A legfelsőbb bírósági döntés értelmében a határozat ideiglenes, amíg a San Franciscó-i körzeti bíróság nem dönt ugyanarról a kérdésről. A kilenctagú testület három konzervatív bírája megjegyezte, hogy teljes egészében támogatná Trump kérését.

Hawaii állam azért fordult a helyi bírósághoz, hogy a testület mondja ki: a legfelsőbb bíróság jóváhagyását szűken kell értelmezni. Derrick Watson körzeti bíró egyetértett az állammal, s döntésében azt írta: a kormány értelmezése szembemegy a józan ésszel. "A józan ész azt diktálja, hogy a nagyszülők igenis közeli családtagok. Sőt, igazából a nagyszülő a közeli családtag mintapéldája" - indokolta döntését a bíró, mely szerint amerikai állampolgárok rokonait nem lehet kitiltani az országból.

A Trump-kormányzat múlt pénteken fordult a legfelsőbb bírósághoz azzal a kéréssel, hogy nyilvánítsa semmisnek Derrick Watson döntését.

Trump elnöknek a hat muszlim többségű ország állampolgárainak beutazását nehezítő rendelete június 29-én lépett életbe. A rendelet értelmében Szíria, Szudán, Szomália, Líbia, Irán és Jemen állampolgárai csak nagyon szigorú feltételek mellett kaphatnak beutazási engedélyt az Egyesült Államokba. A korábban teljes egészében felfüggesztett rendelet végrehajtását a héten részben engedélyezte az alkotmánybíróságként működő legfelsőbb bíróság. Ennek értelmében azok beutazását tagadhatják meg az amerikai hatóságok, akik nem állnak semmilyen "jóhiszemű" kapcsolatban az Egyesült Államokban valamilyen jogi vagy természetes személlyel. Akinek már van vízuma, az továbbra is beutazhat az országba.

Januárban, nem sokkal Trump hivatalba lépése után sok amerikai repülőtéren káosz alakult ki, amikor az elnök azonnali hatállyal megtiltotta hét, muszlim többségű ország állampolgárainak beutazását, mert abban a rendeletben semmilyen kivétel nem szerepelt; akinek volt vízuma, az sem léphetett be az országba. A rendelet végrehajtását szövetségi bíróság függesztette fel, ám ezt követően az elnök újabb rendeletet adott ki, amelyben immár kivételek is szerepeltek, és Irakot levette a "tiltólistáról".

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×