eur:
393.48
usd:
364.45
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Szokatlan döntés a migráció ügyében

Szokatlan döntés a migráció ügyében

Az osztrák belügyminiszter után tegnap már a német belügyminiszter sem zárta ki, hogy a menekültek támogatására alakult civilszervezetek együttműködnek az embercsempészekkel. Az Európai Unió tagállamainak külügyminiszterei pedig hétfőn, Brüsszelben tartott értekezletükön rendkívül megszigorították az olyan gumicsónakok kivitelét, amelyeket migránsok tengeri szállítására lehet felhasználni. Az intézkedések részét képezik annak az uniós erőfeszítésnek, amely a menekültáradat feltartóztatására irányul.

Thomas de Maiziere közölte, hogy az év eleje óta több, mint 93 ezer személy érkezett Libia felől Olaszországba. A belügyminiszter megbízható forrásokra hivatkozva elmondta, hogy a meglehetősen veszélyes vízi utat szinte kizárólag azok élig túl és jutnak el Európába, akik kellőképpen megfizetik az embercsempészeket.

Ez tarthatatlan állapot, mert a tengeri átkelés kizárólag anyagi kérdéssé vált

– jelentette ki. Hozzáfűzte azt is, hogy a migránsok között alig akad olyan, akit a szíriai vagy az iraki polgárháború kényszerített menekülésre, a legtöbben ugyanis gazdasági okokból, Afrikából indulnak útnak Európa felé.

A miniszter úgy vélte, hogy mindebben igencsak kétséges szerepet játszanak a civilszervezetek is. Thomas de Maiziere idézte olasz kollégáját, Marco Minittit, aki szerint a civil szervezetek hajói behatolnak líbiai felségvizekre és a partok térségében felkapcsolják helyzetjelző lámpáikat, segítve ezzel a Líbiából az olasz partok felé tartó embereket szállító csónakokat abban, hogy elérjék őket és szükség esetén fedélzetükre vehessék a migránsokat.

Berlini nyilatkozatában a német belügyminiszter kifejtette, hogy a civil szervezetek hajói az elrejtőzés szándékával kikapcsolják az úgynevezett transzpondert, a pontos helyzetük megállapítására és mozgásuk követésére szolgáló berendezést, amit a tengeri jog szigorúan megtilt.

Cáfolják

A Sea-Watch nevű segélyszervezet szóvivője teljesen légből kapottnak nevezte az állításokat és cáfolta, hogy a transzpondereket céltudatosan kapcsolnák ki. Hangoztatta azt is, hogy a reflektorokat is csak akkor helyezik üzembe, ha az állami olasz mentőszolgálat római központjából erre konkrét utasítást kapnak fuldoklók megmentésére. 

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×